Μπάιντεν: Αντιμέτωπος και εκείνος… με εσωκομματική αμφισβήτηση

Μπάιντεν: Αντιμέτωπος και εκείνος… με εσωκομματική αμφισβήτηση

Πέρα από τον Μπόρις Τζόνσον, που είδε «τους δικούς του» να τον «αδειάζουν» εν μέσω σκανδάλων, το κλίμα δείχνει πλέον να επιδεινώνεται και για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καθώς πληθαίνουν οι φωνές, ακόμη και εντός του δημοκρατικού κόμματος, που θεωρούν πως εκείνος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις.  

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρα από τον Μπόρις Τζόνσον, που είδε «τους δικούς του» – τους ίδιους τους Τόρις – να τον «αδειάζουν» εν μέσω σκανδάλων στη Γηραιά Αλβιώνα, το κλίμα δείχνει πλέον να επιδεινώνεται και για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, καθώς πληθαίνουν οι φωνές, ακόμη και εντός του Δημοκρατικού κόμματος, που θεωρούν πως εκείνος δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις οξυνόμενες προκλήσεις.  

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο στον δρόμο προς τις ενδιάμεσες εκλογές (midterms) του ερχόμενου Νοεμβρίου, με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα να σημειώνει «νίκες»… δια αντιπροσώπων, μέσα από τις πρόσφατες αποφάσεις του – πλειοψηφικά προσκείμενου στους Ρεπουμπλικάνους – Ανώτατου Δικαστηρίου για τις αμβλώσεις που «απονομιμοποιήθηκαν», την οπλοκατοχή στην πολιτεία της Νέας Υόρκης που «απελευθερώθηκε», και τις εξουσίες της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) που περιορίστηκαν.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι Ρεπουμπλικάνοι βλέπουν παράλληλα και τις σφυγμομετρήσεις να τους πριμοδοτούν με υψηλά ποσοστά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών από το αποτέλεσμα των οποίων, υπενθυμίζεται, πως θα κριθούν και οι νέες πλειοψηφίες στο Κογκρέσο, κατά πάσα πιθανότητα υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, «δένοντας» έτσι τα χέρια της διοίκησης Μπάιντεν για τα δύο χρόνια που απομένουν ως τις προεδρικές του 2024.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η εσωκομματική «γκρίνια» αρχίζει πλέον να βγαίνει στο προσκήνιο αποκτώντας θέση στους τίτλους σειράς δημοσιευμάτων.

«…σύμμαχοι επιτίθενται στον “χωρίς ελπίδα” Μπάιντεν», γράφουν οι Times του Λονδίνου. «Ο Τζο Μπάιντεν καλά θα κάνει να φυλάει τα νώτα του», γράφει ο Φρανκ Μπρούνι στους New York Times. «Ορισμένοι Δημοκρατικοί χάνουν την υπομονή τους με τον Μπάιντεν…», γράφουν οι Άσλεϊ Πάρκερ και Ματ Βίζερ στην Washington Post.

«Υπάρχει ένα κενό ηγεσίας αυτήν την στιγμή και (σ.σ. ο Μπάιντεν) δεν το καλύπτει», δηλώνει στην Washington Post ο Άνταμ Τζέντλσον, σύμβουλος των Δημοκρατικών και άλλοτε κορυφαίος συνεργάτης του πάλαι ποτέ αρχηγού της Δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρι Ράιντ.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχασε έναν από τους πιο πιστούς συνεργάτες του, την ώρα που αυξανόμενος αριθμός Δημοκρατικών αμφισβητεί την ικανότητά του να αλλάξει πορεία», σημειώνουν οι Times του Λονδίνου, με το βλέμμα στραμμένο συγκεκριμένα στην 40χρονη Κέιτ Μπέντινγκφιλντ που παραιτήθηκε από διευθύντρια επικοινωνίας του Αμερικανού προέδρου, ακολουθώντας έτσι την πορεία της Τζεν Ψάκι που είχε και εκείνη αποχωρήσει τον περασμένο Μάιο.

Μπάιντεν: Αντιμέτωπος και εκείνος… με εσωκομματική αμφισβήτηση-1
Ο Γκάβιν Νιούσομ (AP Photo/Rich Pedroncelli, File)

Στα μάτια πια ολοένα περισσότερων Δημοκρατικών, ο 79χρονος Τζο Μπάιντεν δεν είναι όσο «μαχητικός» θα έπρεπε, δεδομένων των προκλήσεων. Αυτό που κάνει επί του παρόντος, ως πρόεδρος, είναι να επιπλήττει τους Ρεπουμπλικάνους, να παροτρύνει τους πολίτες να ψηφίσουν Δημοκρατικούς και να εκφράζει παράλληλα μια «ευρεία» αισιοδοξία για το μέλλον της χώρας, κινδυνεύοντας όμως έτσι «να χάσει την στιγμή», όπως σημειώνει σε άρθρο της η Washington Post.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ωστόσο, άλλες περισσότερο μαχητικές φωνές αρχίζουν πλέον να βγαίνουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο μέσα από τις τάξεις της παράταξης των Δημοκρατικών.

Μπάιντεν: Αντιμέτωπος και εκείνος… με εσωκομματική αμφισβήτηση-2
Ο Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ (AP Photo/Jon Durr)

Ποιοι είναι εκείνοι οι πολίτικοι που ακούγονται πλέον πιο έντονα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, προσελκύοντας πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας… ενόψει των προεδρικών του 2014;

Ο 57χρονος κυβερνήτης της πολιτείας του Ιλινόι, Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ, και ο 54χρονος κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, είναι δύο από τα ονόματα που φαίνεται να ξεχωρίζουν… ενώ οι εξελίξεις τρέχουν. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή