Τουρκία: Είδος πολυτελείας τα φρούτα

Τουρκία: Είδος πολυτελείας τα φρούτα

Είδος πολυτελείας έχουν γίνει πλέον τα φρούτα στην Τουρκία λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ακρίβειας

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Το ρητό «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί με άδειες κατσαρόλες» υπενθύμισε χθεσινό άρθρο των Financial Times, που θέτει το ερώτημα αν οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα επανεκλέξουν τον Ταγίπ Ερντογάν παρά τις οικονομικές δυσκολίες. «Τα φρούτα δεν τα πλησιάζω καν», είπε στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας μια 52χρονη δημόσια υπάλληλος που ψώνιζε στην υπαίθρια αγορά της εργατικής συνοικίας Κετσίερεν της Αγκυρας. «Ηταν είδος πρώτης ανάγκης, γεμάτο βιταμίνες για τα παιδιά. Τώρα είναι πολυτέλεια».

Η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί πολλούς αναλυτές να θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, χειρότερο πληθωρισμό από την Τουρκία φέτος θα έχει μόνο η Βενεζουέλα, το Σουδάν και η Ζιμπάμπουε. Η καταβαράθρωση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί πολιτικούς αναλυτές, όπως ο Τζαν Σελτσουκί του ινστιτούτου Türkiye Raporu, να θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές. Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023, αλλά θα μπορούσαν να επισπευσθούν αν ο Τούρκος πρόεδρος θεωρήσει ότι τον συμφέρει. Αλλοι αναλυτές προειδοποιούν ότι είναι πολύ νωρίς για να προεξοφλήσει κανείς το τέλος της εποχής Ερντογάν, ειδικά με δεδομένο ότι ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης δεν έχει συμφωνήσει ακόμη ποιος θα κατεβεί ως αντίπαλός του. «Ο Ερντογάν θα δυσκολευθεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αλλά οι ψηφοφόροι πρέπει να ξέρουν τι εναλλακτικές έχουν για να ξεπεραστεί η κρίση», είπε στη βρετανική εφημερίδα ο πολιτικός αναλυτής του Πανεπιστημίου της Αγκυρας, Μπουράκ Μπιλγκεχάν Εζπέκ.

Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να υπονομεύσει την ενότητα της αντιπολίτευσης, ενώ η αντιπολίτευση φοβάται νοθεία και άλλες βρώμικες τακτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή