Επίθεση ενόπλου κατά του Σίνζο Άμπε – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (βίντεο)

Επίθεση ενόπλου κατά του Σίνζο Άμπε – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (βίντεο)

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 67χρονος πολιτικός, σύμφωνα με τον νυν πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, 67 ετών, ο οποίος διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αφού τραυματίστηκε από σφαίρες κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (ΦΔΚ) στη Νάρα, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική στην περιοχή, «ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε μοιάζει να βρίσκεται σε κατάσταση καρδιοαναπνευστικής ανακοπής», μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, χρησιμοποιώντας την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν ο θάνατος κάποιου μένει απλά να διαπιστωθεί από ιατροδικαστικό.

Επίθεση ενόπλου κατά του Σίνζο Άμπε – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (βίντεο)-1
Φωτ.: Reuters

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιάπωνα πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα, ο κ. Άμπε νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος καταδίκασε την επίθεση και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει κάθε πιθανό σενάριο. Ο κ. Κισίντα επέστρεψε εσπευσμένα με ελικόπτερο στην πρωτεύουσα Τόκιο, διακόπτοντας την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Άμπε κατέρρευσε αιμορραγώντας εν μέσω της προεκλογικής ομιλίας που εκφωνούσε. Αρχικά φέρεται να είχε σημάδια ζωής κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του με ασθενοφόρο και ελικόπτερο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάρα.

Επίθεση ενόπλου κατά του Σίνζο Άμπε – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (βίντεο)-2
Φωτ.: Reuters

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο πυροβολισμούς, που χτύπησαν στο στήθος και στον λαιμό τον βετεράνο της ιαπωνικής πολιτικής, προκαλώντας αιμορραγία και από τα δύο τραύματα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας, ο ύποπτος πλησίασε τον κ. Άμπε από πίσω, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της ομιλίας του.

Ποιος είναι ο δράστης

Το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην αστυνομία, ότι ο άνδρας ο οποίος άνοιξε πυρ «ήταν δυσαρεστημένος μαζί του και αποφάσισε να τον σκοτώσει».

Ο δράστης κατονομάστηκε από την αστυνομία — ονομάζεται Τετσούγια Γιαμαγκάμι και είναι μόνιμος κάτοικος στη Νάρα.

Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας, ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση αμέσως, είναι πρώην μέλος του ιαπωνικού Πολεμικού Ναυτικού και χρησιμοποίησε ένα αυτοσχέδιο όπλο. 

«Πρέπει πρώτα να αποκομίσουμε καλή εικόνα της κατάστασης πριν προβούμε σε περαιτέρω αποφάσεις», δήλωσε ο κ. Κισίντα. «Είναι πάντως ένα περιστατικό που δεν μπορούμε να ανεχθούμε, ενόψει και της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης», πρόσθεσε, «καθώς κλονίζει τη δημοκρατική μας διαδικασία».

Ο νυν πρωθυπουργός επισήμανε ότι θα ακολουθήσει ενδελεχής έρευνα σχετικά με την ασφάλεια της πολιτικής συγκέντρωσης στην οποία σημειώθηκε η δολοφονική επίθεση. Πάντως παραμένει άγνωστος ο λόγος της, παραδέχθηκε ο κ. Κισίντα.

Επίθεση ενόπλου κατά του Σίνζο Άμπε – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (βίντεο)-3
Φωτ.: Reuters

Ο κ. Άμπε παρέμενε πολιτικά δραστήριος μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία τον Σεπτέμβριο του 2020, ύστερα από σχεδόν οκτώ χρόνια στο τιμόνι της ιαπωνικής κυβέρνησης. Συχνά εκφωνούσε λόγους και έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις, υποστηρίζοντας δραστήρια το κυβερνών κόμμα.

Η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας επισημαίνει ότι το πρόγραμμα της ομιλίας του κ. Άμπε είχε γίνει γνωστό μόλις το προηγούμενο βράδυ.

Επίθεση ενόπλου κατά του Σίνζο Άμπε – Σε κρίσιμη κατάσταση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας (βίντεο)-4
Φωτ.: Reuters

Πρόκειται για τον μακροβιότερο πρωθυπουργό στη σύγχρονη ιστορία της Ιαπωνίας, έχοντας εκλεγεί τέσσερις φορές στο αξίωμα, από το οποίο αποχώρησε πρόπερσι για λόγους υγείας. Για πρώτη φορά εξελέγη στην πρωθυπουργία το 2006, μένοντας στην εξουσία για σχεδόν 12 μήνες, πριν επανέλθει το 2012.

Το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε την αναστολή όλων των προεκλογικών του εκδηλώσεων, ενόψει των εκλογών για τη Γερουσία της χώρας την Κυριακή. Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κέντα Ιζούμι εξέφρασε αμέσως την καταδίκη και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση κατά του κ. Άμπε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την ανησυχία του για την απόπειρα δολοφονίας στη Νάρα και τόνισε ότι οι σκέψεις του είναι με την οικογένεια του κ. Άμπε.

Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στον Ιάπωνα ομόλογό του ενώ δεν είχε διαπιστωθεί να έχει καταλήξει ο κ. Άμπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΗΚ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή