Σρι Λάνκα: Πρόεδρος και πρωθυπουργός παραιτούνται εν μέσω «χάους»

Σρι Λάνκα: Πρόεδρος και πρωθυπουργός παραιτούνται εν μέσω «χάους»

Ο πρόεδρος της χώρας είχε φυγαδευτεί νωρίτερα σήμερα από την κατοικία του, λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτήν χιλιάδες διαδηλωτές. Λίγο αργότερα, η κατοικία του πρωθυπουργού παραδόθηκε στις φλόγες.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα.

Ο Ρατζαπάξα υπενθυμίζεται πως είχε φυγαδευτεί νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο, λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτήν χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

«Για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα.

Νωρίτερα σήμερα, διαδηλωτές είχαν εισβάλει και στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, την οποία μάλιστα πυρπόλησαν.

Υπό την πίεση του εκρηκτικού κύματος διαμαρτυριών, τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός της χώρας παρουσιάζονται τώρα έτοιμοι να παραιτηθούν.

Σρι Λάνκα: Πρόεδρος και πρωθυπουργός παραιτούνται εν μέσω «χάους»-1
(AP Photo/Eranga Jayawardena)

Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις σε συνάλλαγμα που δεν της επιτρέπουν να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων ειδών.

Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων βρίσκεται αντιμέτωπο εδώ και μήνες με καθημερινές διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με ατέλειωτες ουρές στα πρατήρια καυσίμων, με δελτία στα τρόφιμα, και με έναν πληθωρισμό ρεκόρ που έχει αγγίξει το 70%.

Οι διαδηλώσεις έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, τον οποίο πολλοί πολίτες, ακόμη και μέχρι πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή