Καναδάς: Επιστρέφει επισκευασμένες τουρμπίνες για τον Nord Stream 1, κατ΄εξαίρεση των κυρώσεων στη Ρωσία

Καναδάς: Επιστρέφει επισκευασμένες τουρμπίνες για τον Nord Stream 1, κατ΄εξαίρεση των κυρώσεων στη Ρωσία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Καναδάς θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 — κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας — όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας.

Παράλληλα, η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της δυνατότητάς του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.

Η Ουκρανία είχε εκφράσει την Πέμπτη την αντίθεσή της στην παράδοση μιας τουρμπίνας από τον Καναδά στη ρωσική Gazprom για την αποκατάσταση της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα ερχόταν σε αντίθεση με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

Τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία, όμως, φαίνεται πως δεν επιθυμούν η τουρμπίνα να είναι μια δικαιολογία για τη Ρωσία προκειμένου να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Το Κίεβο έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την παροχή φυσικού αερίου ως όπλο για την άσκηση πίεσης στους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου να άρουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, καθώς αντιστέκεται στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε στις 24η Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT