Ιαπωνία: Σαρωτική νίκη του κόμματος του Σίνζο Αμπε στις εκλογές

Ιαπωνία: Σαρωτική νίκη του κόμματος του Σίνζο Αμπε στις εκλογές

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα χαιρέτισε την επικράτησή του, όμως χωρίς χαμόγελα και θριαμβολογίες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογικό θρίαμβο κατέγραψε το κόμμα του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Αμπε στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής στην Ιαπωνία, μόλις δύο ημέρες μετά το τραγικό συμβάν.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και ο κυβερνητικός εταίρος του, το κόμμα Κομέιτο, συγκέντρωσαν 146 από τις 248 έδρες της Ανω Βουλής του Κοινοβουλίου, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία. Το εκλογικό αποτέλεσμα ενίσχυσε τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα, που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να κυβερνήσει απρόσκοπτα μέχρι τις γενικές εκλογές του 2025. Ο Κισίντα χαιρέτισε τη νίκη του, όμως χωρίς χαμόγελα και θριαμβολογίες, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει είναι η ενότητα του κόμματος».

Σε μια άλλη εξέλιξη, ερευνάται ο ρόλος που διαδραμάτισε η λεγόμενη «Εκκλησία της Ενοποίησης» στη δολοφονία του Αμπε. Οπως αποκαλύφθηκε σήμερα, η μητέρα του δράστη είναι μέλος της και αυτός, ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι, που ομολόγησε την πράξη του, είχε επικαλεσθεί ως κίνητρο την προώθησή της από τον Αμπε, λέγοντας μάλιστα ότι η μητέρα του είχε προσφέρει μια μεγάλη δωρεά σε αυτήν πριν από 20 χρόνια, κίνηση που σηματοδότησε την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του.

Ούτε ο Γιαμαγκάμι ούτε ο δολοφονηθείς πρωθυπουργός ήταν ποτέ μέλη της «Εκκλησίας της Ενοποίησης», αλλά ο Αμπε είχε στείλει χαιρετιστήριο μήνυμα το 2019 σε κάποια εκδήλωσή της.

Τέλος, χθες το βράδυ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αγρυπνία στον ναό Ζοτζότζι, τον μεγαλύτερο βουδιστικό ναό στο κεντρικό Τόκιο, και αργότερα σήμερα θα πραγματοποιηθεί εκεί η κηδεία του.

Τα ιαπωνικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχουν προγραμματιστεί, σε άγνωστο επί του παρόντος χρόνο και σε διάφορες ιαπωνικές πόλεις, εκδηλώσεις στη μνήμη του δολοφονηθέντος Σίνζο Αμπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή