Κορωνοϊός: Ο Μπάιντεν εξετάζει επέκταση τέταρτης δόσης σε όλους τους ενήλικες

Κορωνοϊός: Ο Μπάιντεν εξετάζει επέκταση τέταρτης δόσης σε όλους τους ενήλικες

Ο δρ. Φάουτσι σθεναρά υπέρ της διεύρυνσης και στους κάτω των 50 ετών

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις δεύτερες αναμνηστικές δόσεις του κορωνοϊού σε ενήλικες κάτω των 50 ετών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την τελευταία, εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή, η οποία έχει αυξήσει τα ποσοστά νοσηλείας στις ΗΠΑ και έχει εντείνει τις ανησυχίες για την εξασθένηση της ανοσίας μεταξύ εκείνων που εμβολιάστηκαν ή νόσησαν τουλάχιστον έξι μήνες πριν.

Η επέκταση της επιλεξιμότητας για μια τέταρτη δόση εμβολίου σε νεότερους ενήλικες θα απαιτούσε ρυθμιστική έγκριση. Περισσότερες συζητήσεις με αξιωματούχους της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναμένονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την υπόθεση.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε τον Μάρτιο να προσφέρει δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε όλους ηλικίας 50 ετών και άνω, μαζί με ορισμένα νεότερα άτομα που έχουν ανοσοανεπάρκεια. Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, έχει υποστηρίξει σθεναρά τη διεύρυνση της επιλεξιμότητας σε όλους τους νεότερους ενήλικες.

Δύο ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο δρ. Άσις Τζα, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι επίσης υπέρ αυτής της προσέγγισης. Οι σχετικές συζητήσεις έχουν ήδη καταγραφεί από την Washington Post.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα, ο δρ. Φάουτσι είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετά κλινικά δεδομένα για να συστήσει σθεναρά σε άτομα κάτω των 50 ετών να κάνουν δεύτερο αναμνηστικό εμβόλιο. Ωστόσο, τόνισε ότι πολλοί σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έλαβαν την τελευταία τους εμβολιασμό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, επομένως η προστασία τους από τον ιό μειώνεται.

Αν και εναπόκειται στο FDA και το CDC να αποφασίσουν, ο δρ. Φάουτσι είπε «νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει ευελιξία και ανεκτικότητα στο να επιτραπεί τουλάχιστον» ένα δεύτερο ενισχυτικό εμβόλιο για νεότερους ενήλικες.

Άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι φαίνονται πιο δύσπιστοι και προτιμούν να δουν περισσότερα στοιχεία για να δικαιολογήσουν μια τέτοια απόφαση. Κάποιοι υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προσπαθεί σκληρότερα να πείσει τους Αμερικανούς να αποδεχθούν τον αρχικό γύρο εμβολίων για τον κορωνοϊό, αντί να επιδιώκει τη μείωση των οφελών με εκείνους που είναι ήδη τουλάχιστον κάπως προστατευμένοι.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι με την προώθηση των δεύτερων ενισχυτικών εμβολίων για όλους τους ενήλικες τώρα, η κυβέρνηση ίσως να αποδυναμώσει το επιχείρημά της για βελτιωμένα ενισχυτικά εμβόλια το φθινόπωρο, όταν ελπίζει να προσφέρει σκευάσματα που καταπολεμούν καλύτερα τις τελευταίες μεταλλάξεις του ιού. Ο FDA πρότεινε πρόσφατα να επανασχεδιαστούν τα εμβόλια για την καλύτερη καταπολέμηση των ταχέως διαδεδομένων παραλλαγών BA.4 και BA.5 της μετάλλαξης Όμικρον.

Η σχετική απόφαση της 30ης Ιουνίου ήρθε μόλις δύο ημέρες αφότου η επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του οργανισμού ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των ρυθμιστικών αρχών να επιδιώξουν πιο προηγμένα εμβόλια προσαρμοσμένα στις μορφές της Όμικρον, σαν αναγνώριση ότι τα τρέχοντα εμβόλια μπορεί να μην είναι πλέον τόσο αποτελεσματικά.

Οι δύο πιο πρόσφατες υποπαραλλαγές της Όμικρον έχουν αυξήσει τα ποσοστά νοσηλείας και θανάτων, αν και αμφότερες παραμένουν πολύ χαμηλότερα από ό,τι στο ύψος του χειμερινού κύματος της Όμικρον. Οι ίδιες υποπαραλλαγές έχουν αυξήσεις τις εισαγωγές σε νοσοκομεία σε Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Βέλγιο και Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος έχει προγραμματίσει ενημέρωση για την Τρίτη σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας και τις απειλές που προέρχονται από τις τελευταίες υποπαραλλαγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή