Ελβετία: Ο Μαρκ Φλάισμαν, του θρυλικού Studio 54, πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ελβετία: Ο Μαρκ Φλάισμαν, του θρυλικού Studio 54, πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Ο 82χρονος ήταν άρρωστος από το 2016 και δεν μπορούσε να αυτοεξυπυρετηθεί

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μαρκ Φλάισμαν, ιδιοκτήτης του θρυλικού νυχτερινού κέντρου Studio 54 της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1980, πέθανε από υποβοηθούμενη αυτοκτονία στην Ελβετία, όπως δήλωσε ο πρώην συνεργάτης του.

Ο Φλάισμαν, 82 ετών, ανέλαβε το νεοϋορκέζικο κλαμπ το 1980 και το διηύθυνε μέχρι το 1986.

Αρρώστησε για πρώτη φορά το 2016 και έμεινε ανίκανος να περπατήσει ή να κάνει πολλά πράγματα για τον εαυτό του, αλλά είπε ότι οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να διαγνώσουν την κατάστασή του. Αφαίρεσε τη ζωή του στην κλινική Dignitas κοντά στη Ζυρίχη την Τετάρτη.

Ο Ντάνιελ Φιτζέραλντ, ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης του Century Club στο Λος Άντζελες με τον Φλάισμαν τις δεκαετίες του 1990 και του 2000, είπε στο BBC: «Υποθέτω ότι πονούσε περισσότερο από όσο ξέραμε».

«Σκέφτηκα ότι ίσως μπορούσαμε να τον πείσουμε να μην [φύγει]», είπε. «Είχαμε ένα πολύ ωραίο πάρτι γι ‘αυτόν και πολλοί φίλοι του ήρθαν, και όλοι σκέφτηκαν, “θα το αναβάλει για ένα μήνα και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”. Αλλά ήταν έτοιμος να το κάνει».

Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία και η κλινική Dignitas λειτουργεί από το 2002.

Τον περασμένο μήνα, ο Φλάισμαν δήλωσε στη New York Post ότι είχε πρόβλημα να μιλήσει, δεν μπορούσε να ντυθεί μόνος του ή να φορέσει τα παπούτσια του και η σύζυγός του Μίμι έπρεπε να τον βοηθήσει να ξαπλώσει στο κρεβάτι και να σηλωθεί από αυτό.

«Επιλέγω μια ήπια διέξοδο», είπε. «Είναι η πιο εύκολη διέξοδος για μένα».

Το Studio 54 άνοιξε το 1977 και σύντομα έγινε ο πιο hot χώρος στις ΗΠΑ, με διασημότητες όπως οι Άντι Γουόρχολ, Μπιάνκα Τζάγκερ, Λάιζα Μινέλι και Ελίζαμπεθ Τέιλορ να συρρέουν στη διάσημη πίστα του. Ωστόσο έκλεισε το 1980 όταν οι δύο αρχικοί συνιδιοκτήτες του φυλακίστηκαν για φοροδιαφυγή.

Ο Φλάισμαν τότε το ανέλαβε και αργότερα εξιστόρησε την εποχή που ήταν υπεύθυνος εκεί σε ένα βιβλίο με τίτλο «Inside Studio 54».

«Από την πρώτη κιόλας νύχτα που ανοίξαμε, το 1981, παρασύρθηκα σε έναν κόσμο διασημοτήτων, ναρκωτικών, εξουσίας και σεξ», έγραψε. «Κάθε βράδυ, διασημότητες και εκπληκτικές γυναίκες έκαναν το δρόμο τους μέσα στο πλήθος, ανέβαιναν τις σκάλες στο γραφείο μου για να πιουν σαμπάνια και να μοιραστούν κοκαΐνη χρησιμοποιώντας το χρυσό μου καλαμάκι ή τα τυλιγμένα χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων».

Ελβετία: Ο Μαρκ Φλάισμαν, του θρυλικού Studio 54, πέθανε με υποβοηθούμενη αυτοκτονία-1
Φωτ.: Twitter

Και πρόσθεσε: «Ήμουν ο τύπος που είχε τον έλεγχο, ο ιδιοκτήτης – ο οικοδεσπότης του πάρτι. Ήταν καθήκον μου, δουλειά μου, να βεβαιωθώ ότι όλοι θα περνούσαν καλά. Ήταν μια ευθύνη, ένα μεθυστικό συναίσθημα, αυτό που έδωσα ολόψυχα. Ήταν ένας κλειστός κύκλος όπου τα πάντα μπορούσαν να συμβούν».

Ο κ. Φιτζέρλαντ πρόσθεσε ότι ενώ διηύθυναν το Century Club, αυτός και ο Φλάισμαν «δούλευαν πολύ καλά μαζί για πολύ καιρό και διασκέδασαν πολύ μαζί».

«Μπορούσε να διασκεδάζει αλλά να είναι πολύ έξυπνος ταυτόχρονα, και να είναι πολύ ικανός στο να ανακαλύπτει πράγματα. Με δίδαξε πολλά. Ήταν ένας σπουδαίος μέντορας για μένα», τόνισε.

Πηγή: BBC

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή