Σρι Λάνκα: Οι διαδηλωτές τερματίζουν την κατάληψη δημόσιων κτιρίων

Σρι Λάνκα: Οι διαδηλωτές τερματίζουν την κατάληψη δημόσιων κτιρίων

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα κατέφυγε προσωρινά στις Μαλδίβες και από εκεί με πτήση της Saudi Airlines θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη και αργότερα στη Σαουδική Αραβία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα, οι οποίοι ανάγκασαν τον πρόεδρο της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να την εγκαταλείψει, έπειτα από την κατάληψη της προεδρικής κατοικίας το περασμένο σαββατοκύριακο, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίζουν την κατάληψη των δημοσίων κτιρίων.

Ο Ρατζαπάξα κατέφυγε προσωρινά στις Μαλδίβες και από εκεί με πτήση της Saudi Airlines θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη και αργότερα στη Σαουδική Αραβία.

«Αποχωρούμε ειρηνικά και άμεσα από το προεδρικό μέγαρο, την προεδρική γραμματεία και τα γραφεία του πρωθυπουργού, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας», είπε μια εκπρόσωπός τους. Μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης, η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές που προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Το πλήθος που διαδηλώνει εισέβαλε στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε την Τετάρτη, αφού έκανε το ίδιο το Σάββατο με το προεδρικό μέγαρο του Ρατζαπάξα, αναγκάζοντάς τον να διαφύγει στο εξωτερικό. Περίπου 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις και ένας άνδρας πέθανε από ασφυξία, έπειτα από χρήση δακρυγόνων.

Ο Βικρεμεσίνγκε, που διορίστηκε μεταβατικός πρόεδρος από τον αρχηγό του κράτους, είχε ζητήσει την εκκένωση των δημόσιων κτιρίων και είχε διατάξει την αστυνομία να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκαταστήσει την τάξη».

Ένας βουδιστής ιερέας, ο οποίος υποστηρίζει το κίνημα, έκανε σήμερα έκκληση να εκκενωθεί από τους καταληψίες το προεδρικό μέγαρο, ένα κτίριο ηλικίας άνω των 200 ετών, προκειμένου να διασωθούν τα αντικείμενα αξίας που βρίσκονται στους χώρους του. «Αυτό το κτίριο είναι ένας εθνικός θησαυρός και πρέπει να προστατευθεί», είπε ο μοναχός Ομάλπε Σομπίτα στους δημοσιογράφους. «Πρέπει να υπάρξει σωστός έλεγχος και να επιστραφεί η ιδιοκτησία στο κράτος».

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν επισκεφθεί την κατοικία από τότε που άνοιξε για το κοινό μετά την φυγή του Ρατζαπάξα το Σάββατο. Απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει μόνο για το Κολόμπο από το μεσημέρι μέχρι αύριο τα ξημερώματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν περαιτέρω ταραχές.

Ο Ρατζαπάξα είχε υποσχεθεί να παραιτηθεί την Τετάρτη. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη υποβάλει επίσημη επιστολή παραίτησης. Από τις Μαλδίβες όπου είχε καταφύγει αρχικά μετέβη με ένα ιδιωτικό τζετ μαζί με τη σύζυγό του και δύο σωματοφύλακες στη Σιγκαπούρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή