Eπίθεση γοητείας Φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια

Eπίθεση γοητείας Φον ντερ Λάιεν στα Σκόπια

Με την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινιάσθηκε χθες η συζήτηση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., εν μέσω αντιπαράθεσης των Σκοπίων με τη Βουλγαρία.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΚΟΠΙΑ. Με την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εγκαινιάσθηκε χθες η συζήτηση για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., εν μέσω αντιπαράθεσης των Σκοπίων με τη Βουλγαρία. «Σας θέλουμε στην Ενωση», είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν μιλώντας σλαβομακεδονικά ενώπιον του Σώματος.

Υποσχόμενη ότι η στήριξη της Βουλής στη γαλλική πρόταση για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων, η κ. Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι διμερή θέματα, όπως διενέξεις για την Ιστορία ή τη γλώσσα, δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σλαβομακεδονικά είναι η γλώσσα σας».

Η δυσκολία να αποσπάσει η γαλλική πρόταση ευρεία αποδοχή ήταν εμφανής μέσα και έξω από την αίθουσα: κάποιοι βουλευτές αποδοκίμασαν έντονα την ομιλία της προέδρου της Κομισιόν, ενώ στους δρόμους χιλιάδες διαδήλωσαν με συνθήματα «κατά της προδοσίας και του ξεπουλήματος».

Η συμβιβαστική πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και προβλέπει υποχωρήσεις και από τα Σκόπια και από τη Σόφια. Η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύεται να αλλάξει το Σύνταγμά της για να αναγνωρίσει βουλγαρική μειονότητα, με αντάλλαγμα την άρση του βέτο εκ μέρους της Βουλγαρίας.

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες και η πρόταση να περάσει, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός κατέχει την πλειοψηφία. Ωστόσο, το μεγάλο εμπόδιο είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, που προϋποθέτει πλειοψηφία δύο τρίτων.

Το αντιπολιτευτικό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και ένα μικρό αριστερό κόμμα, που διαθέτουν πάνω από το ένα τρίτο των εδρών, έχουν διαμηνύσει πως δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουν σε αλλαγές στο Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή