Ζελένσκι: Να κηρυχθεί κράτος-τρομοκράτης η Ρωσία

Ζελένσκι: Να κηρυχθεί κράτος-τρομοκράτης η Ρωσία

Γενική κατακραυγή για το πλήγμα στη Βινίτσια με τουλάχιστον 23 νεκρούς

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν ευθέως τους Ρώσους ομολόγους τους για εγκλήματα πολέμου την Παρασκευή, αφού ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια ουκρανική πόλη πολύ πίσω από τις γραμμές του μετώπου, σε επίθεση που σύμφωνα με αξιωματούχους του Κιέβου σκότωσε τουλάχιστον 23 ανθρώπους. Ο Ουκρανός ηγέτης Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε τη Ρωσία «τρομοκρατικό» κράτος.

Το Κίεβο ανέφερε πως το χτύπημα της Πέμπτης στη Βίνιτσια, μια πόλη 370.000 κατοίκων που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας πραγματοποιήθηκε με πυραύλους κρουζ Kalibr που εκτοξεύτηκαν από ρωσικό υποβρύχιο στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε περισσότερες κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και είπε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Βινίτσια μπορεί να αυξηθεί. «Δυστυχώς, αυτός δεν είναι ο τελικός αριθμός. Συνεχίζεται η απομάκρυνση των συντριμμιών. Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται. Υπάρχουν σοβαρά τραυματίες (άτομα) μεταξύ των νοσηλευόμενων», είπε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

Ο κ. Ζελένσκι πρόσθεσε σε μια διεθνή διάσκεψη με στόχο τη δίωξη των εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία ότι η επίθεση είχε γίνει σε «μια συνηθισμένη, ειρηνική πόλη».

«Κανένα άλλο κράτος στον κόσμο δεν αποτελεί τόσο τρομοκρατική απειλή όσο η Ρωσία», τόνισε ο κ. Ζελένσκι.

Η Ρωσία επανέλαβε ότι δεν στοχεύει αμάχους σε αυτό που αποκαλεί την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι η επίθεσή της έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση εκπαίδευσης.

Η Βινίτσια φιλοξενεί το αρχηγείο διοίκησης της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με επίσημο ουκρανικό στρατιωτικό ιστότοπο, στόχο τον οποίο η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ για να προσπαθήσει να χτυπήσει τον Μάρτιο, ανέφερε τότε η ουκρανική αεροπορία.

Η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων ένα 4χρονο κορίτσι που ονομαζόταν Λίζα, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Πέμπτης. Άλλα 71 άτομα νοσηλεύτηκαν και άλλα 29 αγνοούνται. Δημοσίευσε και μια φωτογραφία στο κανάλι της στο Telegram με ένα γατάκι-παιχνίδι, έναν σκύλο-παιχνίδι και λουλούδια που βρίσκονται στο γρασίδι. «Το κοριτσάκι Λίζα, που σκοτώθηκε από τους Ρώσους σήμερα, έχει γίνει μια αχτίδα ήλιου», ανέφερε.

Ο Ευρωπαίος Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ έκανε ανοικτά λόγο για έγκλημα πολέμου.

Η επίθεση επισκίασε την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ινδονησία την Παρασκευή, όπου οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του Καναδά κατηγόρησαν Ρώσους αξιωματούχους που ήταν παρόντες για υπαιτιότητα σε φρικαλεότητες.

Επίθεση από Τζάνετ Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν καταδίκασε τον «βίαιο και άδικο πόλεμο» της Ρωσίας και είπε ότι οι Ρώσοι οικονομικοί αξιωματούχοι μοιράζονται την ευθύνη. «Ξεκινώντας αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τις αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα για τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων», είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στη συνάντηση «προσθέτουν τις φρικτές συνέπειες αυτού του πολέμου μέσω της συνεχούς υποστήριξής τους στο καθεστώς Πούτιν», πρόσθεσε. «Μοιράζεστε την ευθύνη για τις αθώες ζωές που χάθηκαν και τον συνεχιζόμενο ανθρώπινο και οικονομικό φόρο που προκαλεί ο πόλεμος σε όλο τον κόσμο», είπε, απευθυνόμενη στους Ρώσους αξιωματούχους.

Η Καναδή υπουργός Οικονομικών Κρίστια Φρίλιαντ είπε σε Ρώσους αξιωματούχους στη συνάντηση ότι τους θεωρεί προσωπικά υπεύθυνους για «εγκλήματα πολέμου», δήλωσε Δυτικός αξιωματούχος στο Reuters.

Καθώς η Ρωσία εντείνει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, οι Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερες από 40 άλλες χώρες συμφώνησαν την Πέμπτη να συντονίσουν τις έρευνες για ύποπτα εγκλήματα πολέμου. 

Σιτηρά και τρόφιμα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα σιτηρά, τα μαγειρικά έλαια, τα καύσιμα και τα λιπάσματα, πυροδοτώντας μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι διαπραγματευτές ελπίζουν ότι θα υπογραφεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν μέτρα την Πέμπτη για να διευκολύνουν τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, καθησυχάζοντας τις τράπεζες, τις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες ότι τέτοιες συναλλαγές δεν θα παραβιάζουν τις κυρώσεις της Ουάσιγκτον στη Μόσχα.

Η ενεργοποίηση αυτών των ρωσικών εξαγωγών είναι βασικό μέρος των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας να μεσολαβήσουν σε μια δέσμη συμφωνίας με τη Μόσχα που θα ξεκλειδώσει τον αποκλεισμό στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας για να επιτραπεί η αποστολή ουκρανικών σιτηρών.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή