Ο Μπάιντεν αναχώρησε από το Ισραήλ – Επόμενος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Ο Μπάιντεν αναχώρησε από το Ισραήλ – Επόμενος σταθμός η Σαουδική Αραβία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναχώρησε σήμερα από το Ισραήλ στην πρώτη απευθείας πτήση προς τη Σαουδική Αραβία, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One απογειώθηκε το απόγευμα από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου τον ξεπροβόδισαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ και Γιαΐρ Λαπίντ, αντίστοιχα, και αναμένεται να προσγειωθεί τις πρώτες βραδινές ώρες στην Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.

Κορυφαιος Αμερικανός αξιωματούχος σε θέματα ασφαλείας, τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα εγείρει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Σαουδική Αραβία.

Ο Μπάιντεν δεσμεύεται να συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες υποστήριξης μιας δίκαιης λύσης στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση παρότι ο στόχος μιας λύσης δύο κρατών μοιάζει πολύ μακρινός.

Μιλώντας πλάι στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Βηθλεέμ, ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εγκαταλείψουν τον στόχο μιας δίκαιης διευθέτησης της μακρόχρονης σύγκρουσης. «Ακόμη κι αν το έδαφος δεν είναι κατάλληλο αυτή τη στιγμή για να αρχίσουν και πάλι διαπραγματεύσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η κυβέρνησή μου δεν θα εγκαταλείψουν την προσπάθεια να φέρουν τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και τις δύο πλευρές πιο κοντά μαζί».

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος δήλωσε πως υπάρχει ένα παράθυρο που στενεύει συνεχώς για τη λύση των δύο κρατών. «Η ευκαιρία για μία λύση δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967 μπορεί να είναι διαθέσιμη σήμερα, και μπορεί να μην παραμείνει για πολύ καιρό», είπε ο Αμπάς μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Αμπάς ζήτησε επίσης την υποστήριξη των ΗΠΑ προκειμένου να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι της Παλαιστινιοαμερικανίδας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία σκοτώθηκε στη διάρκεια μιας ισραηλινής επιδρομής στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης στις 11 Μαΐου.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της δημοσιογράφου αποτίνοντας φόρο τιμής στην «κρίσιμης σημασίας» δουλειά της σπουδαίας δημοσιογράφου του Αλ Τζαζίρα.

Ο Αμπάς ζήτησε πολιτικά μέτρα προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο ισραηλινό «απαρτχάιντ» στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ζήτησε επίσης από τον Μπάιντεν να ξανανοίξει το αμερικανικό προξενείο για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ, το οποίο έκλεισε από την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή