ΗΠΑ: Εσωκομματικό σαμποτάζ Μπάιντεν

ΗΠΑ: Εσωκομματικό σαμποτάζ Μπάιντεν

Δημοκρατικός γερουσιαστής τορπιλίζει το νομοσχέδιο για την κλιματική αλλαγή

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την απόφασή του να μην ψηφίσει το οικονομικό πακέτο του προέδρου Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους Αμερικανούς αποκάλυψε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζο Μαντσίν. Η υπαναχώρηση του Μαντσίν αποτελεί σημαντική ήττα για το κόμμα του προέδρου ενόψει των επαναληπτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Σε μια προσπάθεια να εμφανισθεί συμβιβαστικός, ο συντηρητικός Δημοκρατικός γερουσιαστής είπε ότι είναι πρόθυμος να υπερψηφίσει τη μείωση του κόστους των φαρμάκων για ηλικιωμένους και να στηρίξει την πρωτοβουλία του επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας του οργάνου, Τσαρλς Σούμερ, για την επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων στις υγειονομικές δαπάνες ιδιωτών. Ο Μαντσίν είχε μπλοκάρει πριν από επτά μήνες το φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών της χώρας, κόστους 2 τρισ. δολαρίων, που εισήγαγε προς ψήφιση ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Οι Δημοκρατικοί έτρεφαν τη φιλοδοξία ότι το νομοσχέδιο θα προσέφερε ιστορική ευκαιρία για ριζική μεταμόρφωση της χώρας, περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και παροχή κινήτρων για εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Το κόμμα ήλπιζε να εκμεταλλευθεί τη σπάνια –όσο και εύθραυστη– πλειοψηφία μιας έδρας στη Γερουσία προκειμένου να προωθήσει το νομοθέτημα και να μειώσει τις εκπομπές καυσαερίων στο ήμισυ των επιπέδων του 2005, μέχρι το 2030.

Ο Τζο Μαντσίν, από την ανθρακοπαραγωγό Δ. Βιρτζίνια, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για κάποιες φιλόδοξες διατάξεις.

Ο Μαντσίν, που εκλέγεται στην ανθρακοπαραγωγό Δ. Βιρτζίνια, είχε εκφράσει τη διαφωνία του για τις φιλόδοξες περιβαλλοντικές διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως την οικονομική «τιμωρία» των μεγαλύτερων ρυπαντών της πολιτείας. Παρά τις προσπάθειες του Σούμερ και άλλων προβεβλημένων στελεχών του κόμματος, ο Μαντσίν δεν υποχώρησε, προκαλώντας την έκπληξη των Δημοκρατικών. «Δεν πρόκειται να κρύψω την απογοήτευσή μου. Αυτή ήταν η τελευταία μας ευκαιρία να προλάβουμε τις πιο καταστροφικές και δαπανηρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο γερουσιαστής του Ορεγκον, Ρον Ουάιντεν.

Η άρνηση του Μαντσίν και το αρραγές μέτωπο των Ρεπουμπλικανών εναντίον κάθε νομοσχεδίου κλιματικής αλλαγής καταδικάζει την προσπάθεια νομοθετικής αντιμετώπισης του φαινομένου. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Μαΐου, η πλειονότητα των Αμερικανών (58%) εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ολιγωρεί στην αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ μόλις 22% πιστεύει ότι οι κρατικές πρωτοβουλίες είναι επαρκείς. Αναλυτές επικρίνουν, όμως, τη φαινομενική αφέλεια των Δημοκρατικών συναδέλφων του Μαντσίν, λέγοντας ότι ο γερουσιαστής της Δ. Βιρτζίνια ουδέποτε έκρυψε τις ενστάσεις του κατά της περιβαλλοντικής πολιτικής. Το 2008, η προεκλογική εκστρατεία του προέβαλλε διαφήμιση στην τηλεόραση, η οποία εμφάνιζε τον γερουσιαστή να πυροβολεί έντυπο με το κλιματικό νομοσχέδιο του προέδρου Ομπάμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT