Κίνα: Με σκληρά μέτρα απειλεί το Πεκίνο αν η Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν

Κίνα: Με σκληρά μέτρα απειλεί το Πεκίνο αν η Νάνσι Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν

Αντίθετη σε κάθε μονομερή κίνηση από τις ΗΠΑ δηλώνει η κινεζική ηγεσία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κινεζικές αρχές θα λάβουν αποφασιστικά και σκληρά μέτρα σε περίπτωση επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.

«Η Κίνα είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιεσδήποτε επίσημες επαφές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ταϊβάν. Το Κογκρέσο είναι μέρος του αμερικανικού κρατικού μηχανισμού. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθεί σταθερά την πολιτική “μία Κίνα” που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες» , δήλωσε ο διπλωμάτης στον Τύπο, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο οποίος ζήτησε σχόλια για την προγραμματισμένη επίσκεψη της κας Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον κ Ζάο, τα «μη εξουσιοδοτημένα ταξίδια» Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊπέι «καταφέρνουν σοβαρό πλήγμα στα θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ» και στέλνουν «λανθασμένο μήνυμα στους Ταϊβανέζους αυτονομιστές».

«Εάν η κα Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, θα παραβιάσει την αρχή της “Μίας Κίνας” και τις σινο-αμερικανικές συμφωνίες Είμαστε σθεναρά αντίθετοι», πρόσθεσε ο κ. Ζάο Λιτζιάν: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προβούν σε μονομερή κίνηση, θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε αποφασιστικά και σκληρά μέτρα για την προστασία της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Η ευθύνη για τις συνέπειες θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την Ουάσιγκτον».

Τους τελευταίους μήνες, οι δυτικές χώρες, παρά τη θέση του Πεκίνου, έχουν εντείνει σημαντικά τις επαφές και τις ανταλλαγές με την Ταϊπέι. Αμερικανική μη κυβερνητική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ βρίσκεται στο νησί και τη Δευτέρα συζήτησε την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων στην Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ταϊβάν Yu Sikun πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τσεχία ύστερα από πρόσκληση του Milos Vystrcil, προέδρου της Άνω Βουλής του νομοθετικού σώματος της δημοκρατίας.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή