Καύσωνας: Λιώνει η Ευρώπη

Την κόλαση του Δάντη θύμιζε χθες, για ακόμη μία ημέρα, η Δυτική Ευρώπη. Οι κάτοικοι της Βρετανίας βίωσαν για δεύτερη ημέρα την ανελέητη πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, και όχι τη θεωρητική απειλή των επιστημονικών προβλέψεων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κόλαση του Δάντη θύμιζε χθες, για ακόμη μία ημέρα, η Δυτική Ευρώπη. Οι κάτοικοι της Βρετανίας βίωσαν για δεύτερη ημέρα την ανελέητη πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής, και όχι τη θεωρητική απειλή των επιστημονικών προβλέψεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο «έβραζε», με την υψηλότερη θερμοκρασία της ιστορίας του να καταγράφεται λίγο μετά το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Χίθροου, όπου το θερμόμετρο έδειξε 40,2 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας του καύσωνα σε πολλά αεροδρόμια διακόπηκαν οι πτήσεις λόγω της τήξης των διαδρόμων προσγείωσης, τα σιδηροδρομικά δρομολόγια σε Αγγλία και Ουαλλία πραγματοποιούνταν με προβλήματα, ακυρώσεις και καθυστερήσεις, καθώς λόγω της ζέστης υπήρχε κίνδυνος να σπάσουν οι σιδηροτροχιές. Το τηλεφωνικό κέντρο του βρετανικού ΕΚΑΒ κατακλύστηκε από κλήσεις για παροχή βοήθειας ιδιαίτερα για λιποθυμίες και θερμοπληξία. Πολλά βρετανικά σχολεία δεν λειτούργησαν, ενώ οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στο επιβατικό κοινό του υπόγειου σιδηροδρόμου να αποφύγει τις μετακινήσεις.

Πυρκαγιές στην Αγγλία

H πυροσβεστική υπηρεσία τέθηκε χθες σε κατάσταση συναγερμού στη βρετανική πρωτεύουσα εξαιτίας της πληθώρας πυρκαγιών που ξέσπασαν, με τον δήμαρχο Σαντίκ Καν να ζητεί, μέσω Twitter, από τους πολίτες να παραμείνουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες έδιναν χθες το απόγευμα μάχη με τις φλόγες στο χωριό Ουένιγκτον του ανατολικού Λονδίνου. Τα τηλεοπτικά ΜΜΕ έδειξαν βίντεο με κτίρια να καίγονται και χωράφια να έχουν γίνει στάχτη. Τουλάχιστον ένα σπίτι έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Σε άλλο «τιτίβισμά» του ο δήμαρχος του Λονδίνου ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν ασφαλείς πρακτικές όσον αφορά το σβήσιμο των τσιγάρων τους, αλλά και να αποφεύγουν να ανάβουν ψησταριές στα μπαλκόνια και στα πάρκα, να μαζεύουν τα σπασμένα μπουκάλια γιατί μπορεί να πυροδοτήσουν φωτιές και να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές μόλις εντοπίζουν κάποια εστία.

Ο καύσωνας που πλήττει τα δυτικά μεταφέρεται σταδιακά στον βορρά, ενώ «θερμικός θόλος» θα δημιουργηθεί στα νότια.

Την ίδια στιγμή, ο Στίβεν Μπέλτσερ, μετεωρολόγος και επικεφαλής του τμήματος επιστήμης και τεχνολογίας της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας, τόνισε ότι για την κόλαση ζέστης που βιώνει το Ηνωμένο Βασίλειο ευθύνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, προειδοποιώντας ότι παρόμοιας έντασης καύσωνες ενδέχεται να πλήττουν τη χώρα ανά τριετία εφόσον δεν μειωθούν δραστικά οι εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Νεκροί στην Ιβηρική

Εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν από τον φονικό καύσωνα στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, όπου εξακολουθούσαν και χθες να μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές, όπως συμβαίνει και στη Γαλλία.

Σε παρόμοια κατάσταση η Ολλανδία, που κατέγραψε τη Δευτέρα την υψηλότερη θερμοκρασία της, 33,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι προβλέψεις για χθες ήταν ακόμα δυσμενέστερες. Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι ο καύσωνας σταδιακά μετακινείται προς βορρά και ειδικότερα προς τη νότια Σκανδιναβία, την Πολωνία και τη δυτική Γερμανία. Η γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι θα καταγραφούν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, κυρίως στις περιοχές του ποταμού Ρήνου.

Από την Παρασκευή ένας νέος «θερμικός θόλος» θα δημιουργηθεί πάνω από τη νότια Ευρώπη, προκαλώντας για άλλη μία φορά εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή