Πόλεμος στην Ουκρανία: Διευρύνει τις βλέψεις η Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διευρύνει τις βλέψεις η Ρωσία

Για νέα γεωγραφία στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Λαβρόφ, αποκλείοντας συνομιλίες

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να προσαρτήσει την ανατολική Ουκρανία βλέπει η Ουάσιγκτον, την ώρα που η Ρωσία ανακοινώνει ότι οι βλέψεις της ξεπερνούν τα εδάφη του Ντονμπάς. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέο γύρο κλιμάκωσης, καθώς κάθε επίθεση του Κιέβου στις περιοχές αυτές θα θεωρείτο πλέον ως επίθεση εναντίον της Ρωσίας.

«Η γεωγραφία είναι διαφορετική τώρα. Το θέμα δεν είναι μόνο οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά και οι περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και άλλα εδάφη», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Η διαδικασία συνεχίζεται επίμονα και μεθοδικά». Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι αν η Δύση εξακολουθήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, η Ρωσία θα συνεχίσει να αποσπά εδάφη από τον έλεγχο του Κιέβου.

Διαψεύσεις

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στο κομμάτι της Ουκρανίας που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ζελένσκι ή όποιου τον αντικαταστήσει να έχει όπλα που απειλούν ευθέως τα εδάφη μας και τις δημοκρατίες που έχουν κηρύξει την ανεξαρτησία τους», είπε ο Λαβρόφ. Η Ρωσία διαψεύδει τις εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που επικαλέστηκε χθες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι, σύμφωνα με τις οποίες προετοιμάζεται μεθοδικά η προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Ο Κέρμπι σημείωσε ότι τα περιθώρια της Ουκρανίας να εξαπολύσει αντεπίθεση σε κάποιες από τις κατειλημμένες περιοχές, όπως η Χερσώνα, στενεύουν αν η Ρωσία ετοιμάζει προσάρτηση. Ο βομβαρδισμός με ουκρανικούς πυραύλους μιας στρατηγικής σημασίας γέφυρας στη Χερσώνα και άλλες επιθέσεις στην περιοχή ενδέχεται, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», να αποτελούν προάγγελο ουκρανικής αντεπίθεσης για την ανακατάληψη της περιοχής.

Το θέμα δεν είναι μόνο οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά και οι περιοχές της Χερσώνας, της Ζαπορίζια και άλλα εδάφη, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι ειρηνευτικές συνομιλίες «δεν έχουν νόημα» στην παρούσα χρονική συγκυρία, επισφραγίζοντας αυτό που είναι ήδη ορατό, δηλαδή την πλήρη απουσία διπλωματικών διεργασιών για την ειρήνευση. Διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται μόνο στο θέμα των ουκρανικών σιτηρών, αν και οι αισιόδοξες δηλώσεις δεν λαμβάνουν υπόψη το πραγματικό εύρος των ρωσικών απαιτήσεων.

Η Δύση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στα ρωσικά σιτηρά, άρα το ζητούμενο από τη Μόσχα δεν είναι η άρση των κυρώσεων αυτών. Ομως, οι ευρύτερες κυρώσεις που έχει επιβάλει στη ρωσική οικονομία θέτουν εμπόδια στη ναύλωση και στην ασφάλιση πλοίων που θα μετέφεραν ρωσικά σιτηρά, μειώνοντας τη διαθεσιμότητά τους στις διεθνείς αγορές και εκτοξεύοντας τις τιμές. Ως εκ τούτου, στόχος της Ρωσίας είναι συνολικά η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Κόβει γέφυρες η Συρία

Εν τω μεταξύ, η Συρία ανακοίνωσε ότι διαρρηγνύει τις διπλωματικές σχέσεις με το Κίεβο, με βάση την αρχή της «αμοιβαιότητας», αφού η Ουκρανία προχώρησε στην ίδια κίνηση στα τέλη Ιουνίου μετά την αναγνώριση από τη συριακή κυβέρνηση της ανεξαρτησίας φιλορωσικών αυτονομιστικών δημοκρατιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή