ΗΠΑ: Υπεράνω του νόμου ένιωθε ο Μπάνον

ΗΠΑ: Υπεράνω του νόμου ένιωθε ο Μπάνον

Αγνόησε την κλήση της επιτροπής έρευνας για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου να καταθέσει

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από εβδομάδες προσφυγών και ενστάσεων, η δίκη του πρώην πολιτικού συμβούλου του Τραμπ, Στιβ Μπάνον, άρχισε την Τρίτη, με το ποινικό δικαστήριο να καλείται να αποφανθεί εάν ο Μπάνον αγνόησε την κλήση της επιτροπής του Κογκρέσου να καταθέσει για την εισβολή οπαδών του Τραμπ στην έδρα της νομοθετικής εξουσίας τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Μπάνον, που εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2017, αντιμετωπίζει κατηγορίες προσβολής του Κογκρέσου μετά την άρνησή του να παραδώσει έγγραφα και να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021. Οι εισαγγελείς θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι ο Μπάνον παραβίασε τον νόμο αποφασίζοντας ότι «είναι υπεράνω του νόμου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας Αμάντα Βον. Η υπεράσπιση του Μπάνον υποστηρίζει ότι ο πελάτης τους έχει πέσει θύμα σκευωρίας με ηθικούς αυτουργούς τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου. Αίσθηση –και ειρωνικά σχόλια– προκάλεσε η ενδυμασία του Μπάνον στο δικαστήριο. Ο πρώην προεδρικός σύμβουλος, γνωστός για την ατημέλητη εμφάνισή του, ήταν φρεσκοξυρισμένος και φορούσε σιδερωμένο και καθαρό σακάκι, χωρίς να αφαιρέσει ούτε στιγμή την προστατευτική μάσκα του.

Ενστάσεις

Στους μήνες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της παραπομπής του, ο Μπάνον ήγειρε πολλές ενστάσεις εναντίον των κατηγοριών που τον βαρύνουν. Στην πρώτη του ένσταση, ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ υποστήριξε ότι αγνόησε την αρχική κλήση της επιτροπής να καταθέσει κατόπιν συμβουλών του συνηγόρου του και για τον λόγο αυτό δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις. Η παραπομπή και η κατάθεση Μπάνον θεωρούνται κρίσιμες καθώς η έκβασή τους θα ενισχύσει τα «πυρομαχικά» των εισαγγελέων στην προσπάθειά τους να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες κατά του τέως προέδρου για την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής έρευνας του Κογκρέσου, το προεδρείο και τα μέλη αιτιολόγησαν το νομικό σκεπτικό τους που θέλει τον Τραμπ να οργανώνει και να θέτει σε κίνηση απόπειρα πραξικοπήματος, που κορυφώθηκε με την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο. Στην επόμενη συνεδρίασή της, η επιτροπή εμφάνισε μάρτυρες οι οποίοι πιστοποίησαν ότι ο Τραμπ αγνόησε τους συμβούλους του και τα στελέχη του Λευκού Οίκου ανακηρύσσοντας πρόωρα τη νίκη του και προωθώντας ασταμάτητα αβάσιμες θεωρίες εκλογικής νοθείας εις βάρος του. «Εχει αποκοπεί από την πραγματικότητα», κατέθεσε ενώπιον της επιτροπής ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Τραμπ, Μπιλ Μπαρ.

Πίεση στον Πενς

Ο Τραμπ συνέχισε τη μοιραία εκείνη ημέρα να ασκεί ασφυκτική πίεση πάνω στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σε μια προσπάθεια να πείσει τον διστακτικό αντιπρόεδρο να διακόψει τη διαδικασία έγκρισης της νίκης του Μπάιντεν από το Κογκρέσο. Οι δισταγμοί του Πενς αντιμετωπίσθηκαν με απροκάλυπτη οργή από τον Τραμπ, ο οποίος μέσω εμπρηστικών μηνυμάτων στο Twitter ενθάρρυνε την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο και οδήγησε τον Πενς να κρυφτεί με την προσωπική του φρουρά στον χώρο στάθμευσης του συγκροτήματος.

Το σχέδιο του Τραμπ περιλάμβανε τον εκφοβισμό τοπικών εκλεγμένων αρχόντων, προκειμένου αυτοί να ακυρώσουν τη νίκη Μπάιντεν στις περιφέρειες αρμοδιότητάς τους, με τον τότε πρόεδρο να απειλεί πολλούς από αυτούς με άσκηση βίας. Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση της Κάσιντι Χάτσινσον, πρώην βοηθού του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Μαρκ Μέντοουζ, η οποία αποκάλυψε ότι ο Τραμπ, αν και γνώριζε ότι πολλοί διαδηλωτές ήταν ένοπλοι, ζήτησε τη χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας στο Καπιτώλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή