Ουκρανική αντεπίθεση προ των διευρυμένων ρωσικών στρατιωτικών στοχεύσεων

Ουκρανική αντεπίθεση προ των διευρυμένων ρωσικών στρατιωτικών στοχεύσεων

Το Κίεβο απάντησε στις δηλώσεις Λαβρόφ με θανατηφόρες επιθέσεις στα νότια και τα ανατολικά

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Πέμπτη ότι σκότωσαν 111 Ρώσους στρατιώτες στα νότια και τα ανατολικά την περασμένη ημέρα, καθώς τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας έδειξαν ότι οι στόχοι του Κρεμλίνου είχαν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του πεντάμηνου πολέμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti την Τετάρτη ότι τα στρατιωτικά «καθήκοντα» της Ρωσίας στην Ουκρανία υπερβαίνουν πλέον την περιοχή του Ντονμπάς. Πρόσθεσε ότι οι στόχοι της Μόσχας θα επεκταθούν περαιτέρω εάν η Δύση συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας των ΗΠΑ (HIMARS).

«Αυτό σημαίνει ότι τα γεωγραφικά καθήκοντα θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο από την τρέχουσα γραμμή», είπε.

Η διοίκηση που έχει εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην μερικώς κατεχόμενη ουκρανική περιοχή Ζαπορίζια είπε ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε επίθεση με drone σε πυρηνικό σταθμό εκεί, αλλά ο αντιδραστήρας δεν υπέστη ζημιά.

Πολλαπλές εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στη νότια περιοχή της Χερσώνας που ελέγχεται από τη Ρωσία τη νύχτα και την Πέμπτη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε σφοδρό και μερικές φορές θανατηφόρο ρωσικό βομβαρδισμό εν μέσω, όπως είπε, σε μεγάλο βαθμό αποτυχημένες προσπάθειες των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων να προχωρήσουν.

Τις προηγούμενες 24 ώρες, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέστρεψαν 17 οχήματα, μερικά από αυτά θωρακισμένα, καθώς και σκότωσαν περισσότερους από 100 Ρώσους στρατιώτες.

Σε ανάρτηση στο Facebook, οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι δεν είδαν σημάδια ότι οι Ρώσοι δημιουργούσαν ειδικές ομάδες κρούσης για να προωθήσουν νέα επίθεση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία μέχρι στιγμής έχουν φτάσει τους περίπου 15.000 νεκρούς και ίσως 45.000 τραυματίες, δήλωσε την Τετάρτη ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς.

Ο κ. Λαβρόφ είναι το πιο υψηλόβαθμο πρόσωπο που μίλησε ανοιχτά για τους πολεμικούς στόχους της Ρωσίας σε εδαφικούς όρους, σχεδόν πέντε μήνες αφότου ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου αρνούμενος ότι η Ρωσία σκόπευε να καταλάβει τον γείτονά της. Στη συνέχεια, ο Πούτιν είπε ότι στόχος του ήταν να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» την Ουκρανία – μια δήλωση που απορρίφθηκε από το Κίεβο και τη Δύση ως πρόσχημα για έναν πόλεμο επέκτασης αυτοκρατορικού τύπου.

Ο κ. Λαβρόφ είπε στο RIA Novosti ότι η γεωγραφική πραγματικότητα είχε αλλάξει από τότε που Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές διεξήγαγαν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου, οι οποίες απέτυχαν να επιτύχουν κάποια σημαντική ανακάλυψη.

«Τώρα η γεωγραφία είναι διαφορετική, απέχει πολύ από το να είναι μόνο το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, είναι επίσης οι περιοχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και μια σειρά από άλλα εδάφη», είπε, αναφερόμενος σε εδάφη πολύ πέρα ​​από το Ντονμπάς που οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει εν μέρει.

Πηγή: Reuters, CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή