Ιταλία: Τα σενάρια για πρόωρες τον Οκτώβριο και ο «γρίφος» της ψήφισης του προϋπολογισμού

Ιταλία: Τα σενάρια για πρόωρες τον Οκτώβριο και ο «γρίφος» της ψήφισης του προϋπολογισμού

Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα αναμένεται να έχει συναντήσεις σήμερα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δεδομένη πλέον την παραίτηση του Μάριο Ντράγκι από την πρωθυπουργία, μια παραίτηση που έγινε δεκτή σήμερα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, μπαίνει πλέον δυναμικά σε τροχιά πρόωρων εκλογών.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι Ματαρέλα έκανε μεν δεκτή την παραίτηση Ντράγκι αλλά του ζήτησε να παραμείνει προς το παρόν στη θέση του.

Ο πρόεδρος Ματαρέλα αναμένεται να έχει συναντήσεις σήμερα με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, Ρομπέρτο Φίκο και Ελιζαμπέτα Καζελάτι.

Είναι σαφές, πάντως, ότι ο Ιταλός πρόεδρος θα επιλέξει την οδό των πρόωρων εκλογών και το μεγάλο ερώτημα στη φάση αυτή είναι αν ο κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί και εγκριθεί πριν ή μετά την εκλογική αναμέτρηση.

«Όσο νωρίτερα πάμε να ψηφίσουμε, τόσο καλύτερα, για να σώσουμε τον προϋπολογισμό. Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης της χώρας μας, έχω πολλές αμφιβολίες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, που υπενθυμίζεται πως είχε εγκαταλείψει πριν από τρεις εβδομάδες το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Τα κόμματα στο μεταξύ ετοιμάζονται για την προεκλογική εκστρατεία και οι βουλευτικές εκλογές είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν είτε στις 2 είτε στις 9 Οκτωβρίου.

«Οραματίζομαι την δημιουργία ενός μεγάλου συντηρητικού κόμματος, με την συμμετοχή της Φόρτσα Ιτάλια, της Λέγκα και όλων των δυνάμεων που ασπάζονται τις φιλελεύθερες αξίες», δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο 85χρονος Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή