Μόσχα: Σε ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος το πλήγμα στην Οδησσό

Μόσχα: Σε ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος το πλήγμα στην Οδησσό

Χθες, η Ρωσία είχε πει στην Τουρκία ότι δεν είχε εμπλακεί στα πλήγματα στην Οδησσό, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος στο λιμάνι της Οδησσού, στην Ουκρανία, με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μία ημέρα αφότου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι η Μόσχα διαμήνυσε στην Άγκυρα πως δεν είχε εμπλακεί στα πλήγματα αυτά.

«Πύραυλοι Kalibr κατέστρεψαν στρατιωτικές υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού, με ένα πλήγμα υψηλής ακρίβειας», έγραψε η Μαρία Ζαχάροβα στον λογαριασμό της στην εφαρμογή Telegram, απαντώντας στη δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος είπε πως τα πλήγματα αυτά καταστρέφουν το ενδεχόμενο ενός διαλόγου ή μιας συμφωνίας με τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, οι πύραυλοι κατέστρεψαν ένα ουκρανικό στρατιωτικό σκάφος. Δεν έδωσε διευκρινίσεις ούτε αποδείξεις για τις δηλώσεις της.

Μετά τα πλήγματα στην Οδησσό, χθες Σάββατο, η Ουκρανία κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας που υπογράφτηκε μία ημέρα νωρίτερα για την επανάληψη των εξαγωγών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα λόγω του πολέμου.

Χθες ωστόσο η Ρωσία είχε πει στην Τουρκία ότι δεν είχε εμπλακεί στα πλήγματα αυτά, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας. «Οι Ρώσοι μας είπαν πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτή την επίθεση και ότι εξετάζουν το θέμα από πολύ κοντά», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.

Σύμφωνα με το Κίεβο, δύο πύραυλοι έπληξαν την περιοχή του λιμανιού της Οδησσού και άλλοι δύο καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προτού φθάσουν στον στόχο τους.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία προβλέπει κυρίως την εγκαθίδρυση «ασφαλών διαδρόμων» για την κυκλοφορία στη Μαύρη Θάλασσα εμπορικών πλοίων, στα οποία η Μόσχα και το Κίεβο δεσμεύονται ότι «δεν θα επιτεθούν», σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένεται να επιτρέψει την εξαγωγή 20 έως 25 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία και να περιορίσει ως εκ τούτου τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή