Βρετανία: Εντονοι διαξιφισμοί Σούνακ – Τρας με φόντο τη Θάτσερ

Βρετανία: Εντονοι διαξιφισμοί Σούνακ – Τρας με φόντο τη Θάτσερ

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το βράδυ της Δευτέρας, με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και τον τέως υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ να ανταλλάσσουν οξείες επικρίσεις γύρω από τη φορολογία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ των δύο υποψηφίων για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος το βράδυ της Δευτέρας, με την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας και τον τέως υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ να ανταλλάσσουν οξείες επικρίσεις γύρω από τη φορολογία, την οικονομία μετά την πανδημία, το μεταναστευτικό και τη Βρετανία στην εποχή του Brexit. Παρότι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Τρας δεν θα πραγματοποιούσε καλή εμφάνιση στην τηλεοπτική της αντιπαράθεση με τον Σούνακ, η υπουργός βγήκε από την αρχή στην επίθεση λέγοντας: «Ρίσι, μόλις επέβαλες την υψηλότερη αύξηση φόρων των τελευταίων 70 ετών. Πώς είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι αυτό θα οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη και πού ήταν οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες τα τελευταία δυόμισι χρόνια;».

Ο Σούνακ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του προειδοποιώντας: «Αν χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική μας αυστηρότητα, θα οδηγηθούμε απευθείας στην ανέχεια». Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και το κόστος ζωής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προεκλογικών δεσμεύσεων των δύο υποψηφίων. Ο παραιτηθείς υπουργός Οικονομικών και η αντίπαλός του έχουν αποδυθεί σε υπέρ πάντων προσπάθεια να εμφανισθούν ως ιδεολογικοί διάδοχοι της Μάργκαρετ Θάτσερ και των φιλελεύθερων εμπνευστών της από τη «Λέσχη του Μον Πελερέν».

Ο Σούνακ επέμεινε ότι η χώρα πρέπει να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, μιλώντας για το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων στεγαστικών δανείων στο 7%, για να προσθέσει ότι εκατομμύρια πολίτες θα καταδικασθούν στη φτώχεια, στερώντας ταυτόχρονα από το Συντηρητικό Κόμμα κάθε ελπίδα μελλοντικής εκλογικής νίκης. Η Τρας, που προηγείται σταθερά στις σφυγμομετρήσεις, συνέχισε να κατηγορεί τον αντίπαλό της για σχέδιο φορολογικών αυξήσεων. Ο αναλυτής Νάιλ Γκάρντινερ, επικεφαλής του Κέντρου Μάργκαρετ Θάτσερ για την Ελευθερία, ανέφερε ότι η Τρας επικράτησε του Σούνακ στο ντιμπέιτ της Δευτέρας.

«Ο Σούνακ, ως τέως υπουργός Οικονομικών, ήταν υπερβολικά επιθετικός, κινούμενος σχεδόν στα όρια της αλαζονείας. Διέκοπτε συνεχώς την αντίπαλό του και εξόργισε τους τηλεθεατές με το ύφος του», λέει ο Γκάρντινερ. «Δίνει την εντύπωση κάποιου ο οποίος νιώθει ολοένα και μεγαλύτερη απελπισία και αυτό ήταν πασιφανές στο ντιμπέιτ. Αντίθετα, η παρουσία της Λιζ Τρας ήταν ήρεμη, με την υπουργό να επιδεικνύει αρχηγικές ιδιότητες», τόνισε ο Γκάρντινερ μιλώντας στο δίκτυο Fox News.

Η υπουργός Εξωτερικών αναδείχθηκε σε ξεκάθαρη νικήτρια του ντιμπέιτ έναντι του τέως υπουργού Οικονομικών.

«Η Λιζ Τρας είναι σαφώς μια υπερήφανη θατσερική. Ηταν πάντα μεγάλη θαυμάστρια της Θάτσερ και των ιδεών της, ενώ οι πολιτικές προτάσεις της είναι έντονα επηρεασμένες από τον θατσερισμό. Ο Ρίσι Σούνακ, αντίθετα, δεν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί διάδοχος της Θάτσερ. Οι περισσότερες πολιτικές πρωτοβουλίες του ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τις ιδέες της Θάτσερ. Η θητεία του Σούνακ στο ΥΠΟΙΚ, όπου αύξησε επανειλημμένως τους φόρους και δαπάνησε με γενναιοδωρία κρατικά κεφάλαια, θα προκαλούσε την οργή και την αποδοκιμασία της Μάργκαρετ Θάτσερ», λέει ο Γκάρντινερ.

Δημοσκόπηση της Opinium στο σύνολο των τηλεθεατών μετά το ντιμπέιτ έβγαλε νικητή με 39% τον Σούνακ έναντι 38% της Τρας, όμως η ίδια ερώτηση σε ψηφοφόρους των Τόρις που παρακολούθησαν την αναμέτρηση ανέδειξε νικήτρια με 47% τη Λιζ Τρας έναντι 38% του Ρίσι Σούνακ.

Στο μεταξύ, επεισοδιακή αποδείχθηκε η χθεσινή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων, η οποία διακόπηκε από τη «live» λιποθυμία της συντονίστριας Κέιτ Μακάν. Αργότερα, η δημοσιογράφος δήλωσε ότι είναι καλά, αλλά οι γιατροί τη συμβούλευσαν να μη συνεχίσει και το ντιμπέιτ ματαιώθηκε.

Πηγή: REUTERS

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή