Τσαβούσογλου: Κάποιοι δεν θέλουν λύση για τα σιτηρά, ώστε να πλήξουν τη Ρωσία

Τσαβούσογλου: Κάποιοι δεν θέλουν λύση για τα σιτηρά, ώστε να πλήξουν τη Ρωσία

Όλο και περισσότερα ερωτηματικά εγείρουν η στάση και η επιχειρηματολογία της Άγκυρας

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορισμένες χώρες προσπάθησαν να εμποδίσουν την υπογραφή συμφωνιών για την προμήθεια σιτηρών από την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας την κατάσταση για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία, ισχυρίστηκε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Υπάρχουν χώρες που θέλουν να συνεχιστεί ο πόλεμος, κι επιπλέον, ορισμένες από αυτές προσπάθησαν να αποτρέψουν τη σύναψη μιας συμφωνίας για τα σιτηρά. Πιστεύουν ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο περισσότερο θα αποδυναμώνεται η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου στο τηλεοπτικό κανάλι TM-100.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν οι συμφωνίες του Κουαρτέτου στην Κωνσταντινούπολη.

«Εάν λυθεί το πρόβλημα των σιτηρών, θα ανοίξει ο δρόμος για κατάπαυση του πυρός. Θα συνεχίσουμε τον ενεργό μας ρόλο. Στο τέλος, αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψουμε τους αντιπάλους πλευρές σε αυτό», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Με δεδομένη τη δήλωση αυτή η στάση και η επιχειρηματολογία της Άγκυρας εγείρει όλο και περισσότερα ερωτηματικά για τον ρόλο της.

Στις 22 Ιουλίου, ένα πακέτο εγγράφων υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη για να λυθεί το πρόβλημα της προμήθειας ρωσικών και ουκρανικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές. Το μνημόνιο μεταξύ της Ρωσίας και του ΟΗΕ καθορίζει ότι ο παγκόσμιος οργανισμός συμμετέχει στις εργασίες για την άρση των περιορισμών που εμποδίζουν την εξαγωγή ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων. Άλλο έγγραφο προβλέπει τον μηχανισμό για την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που ελέγχονται από την Ουκρανία.

Οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας, Ουκρανίας και ΟΗΕ συνεπάγονται τη δημιουργία ενός τετραμερούς συντονιστικού κέντρου, οι εκπρόσωποι του οποίου θα επιθεωρούν πλοία σιτηρών για να αποτρέψουν το λαθρεμπόριο όπλων και τις προκλήσεις.

Πηγή: TASS

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή