Δεν φαίνεται θετική η Μόσχα στην πρόταση των ΗΠΑ για ανταλλαγή κρατουμένων

Δεν φαίνεται θετική η Μόσχα στην πρόταση των ΗΠΑ για ανταλλαγή κρατουμένων

Άγνωστος ο λόγος της ψυχρής υποδοχής της αμερικανικής πρότασης από τη Ρωσία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψυχρή είναι προς το παρόν η υποδοχή από τη Ρωσία της αμερικανικής πρότασης περί ανταλλαγής δύο Αμερικανών που κρατούνται στη Ρωσία με φυλακισμένο στις ΗΠΑ έμπορο όπλων, όπως μεταδίδει το CNN την Πέμπτη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει προτείνει στη Μόσχα μια συμφωνία για την απελευθέρωση της μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκρίνερ και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, σημειώνοντας ότι ελπίζει να προωθήσει τη διαδικασία όταν μιλήσει με τον Σεργκέι Λαβρόφ τις προσεχείς ημέρες.

Το αντάλλαγμα, που προσφέρει η Ουάσιγκτον στη Μόσχα με τη σφραγίδα και του προέδρου Τζο Μπάιντεν (και παρά τις αντιρρήσεις του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης), είναι ο Ρώσος καταδικασθείς ως έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ, κατά το CNN, που εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ.

Ωστόσο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον είπε ότι η Μόσχα δεν ανταποκρίθηκε στην «ουσιαστική προσφορά» που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο, λέγοντας στο CNN «χρειάζονται δύο για το ταγκό». Το αμερικανικό δίκτυο σχολίασε ότι παραμένει άγνωστο γιατί δεν εμφανίζεται θετική η Μόσχα στην ανταλλαγή κρατουμένων που προτείνεται.

«Εμείς ξεκινάμε όλες τις διαπραγματεύσεις για να φέρουμε στο σπίτι Αμερικανούς που κρατούνται όμηροι ή κρατούνται παράνομα με έναν κακό ηθοποιό στην άλλη πλευρά. Ξεκινάμε όλα αυτά με κάποιον που έχει πάρει έναν Αμερικανό και τον αντιμετώπισε ως διαπραγματευτικό χαρτί», είπε ο αξιωματούχος.

«Επομένως, κατά κάποιο τρόπο, δεν προκαλεί έκπληξη, ακόμα κι αν είναι απογοητευτικό, όταν οι ίδιοι ηθοποιοί δεν ανταποκρίνονται απαραίτητα άμεσα στις προσφορές μας, μην συμμετέχουν εποικοδομητικά σε διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή