Αλληλοκατηγορίες για νεκρούς αιχμαλώτους

Αλληλοκατηγορίες για νεκρούς αιχμαλώτους

Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους θανάτους τουλάχιστον 40 Ουκρανών κρατουμένων σε φυλακή του Ντονμπάς, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πύραυλο που διαπέρασε το ταβάνι της φυλακής

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους θανάτους τουλάχιστον 40 Ουκρανών κρατουμένων σε φυλακή του Ντονμπάς, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πύραυλο που διαπέρασε το ταβάνι της φυλακής. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι το Κίεβο βομβάρδισε τη φυλακή για να εμποδίσει τους αιχμαλώτους από το να καταθέσουν και να παραδειγματίσει τους Ουκρανούς στρατιώτες ώστε να πολεμούν μέχρι θανάτου, ενώ το Κίεβο υποστηρίζει ότι πρόκειται για ρωσικό έγκλημα πολέμου.

Τόσο οι ουκρανικές αρχές όσο και οι αρχές της αυτόκλητης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ άνοιξαν έρευνες για το περιστατικό. Οι κρατούμενοι ήταν μεταξύ αυτών που έπεσαν στα χέρια των Ρώσων μετά την κατάκτηση της Μαριούπολης. Την ίδια στιγμή, Ουκρανία και Ρωσία φαίνεται ότι συνεργάζονται για τις πρώτες εξαγωγές σιτηρών από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν σήμερα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μετέβη χθες στην Οδησσό και ανακοίνωσε ότι το μόνο που απομένει για την αναχώρηση της πρώτης νηοπομπής είναι να εγκρίνει ο ΟΗΕ το σχέδιο πλεύσης που υπέβαλε η Ουκρανία. Ενα από τα τελευταία εμπόδια, η ασφάλιση των φορτίων, διευθετήθηκε. Στην υπόλοιπη χώρα οι εχθροπραξίες εξακολουθούν παρά τα σχέδια για εξαγωγές σιτηρών, ενώ οι άμαχοι συνεχίζουν να πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος. Ρωσικός πύραυλος σε στάση λεωφορείου στην πόλη Μικολάιβ σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε επτά.

Το Μικολάιβ βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Ρώσων και στο λιμάνι της Οδησσού, που αποτελεί ρωσικό στόχο.

Σαράντα Ουκρανοί σε φυλακή του Ντονμπάς σκοτώθηκαν από πύραυλο που διαπέρασε το ταβάνι της φυλακής.

Λαβρόφ για Μπλίνκεν

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δεν έχει ακόμη δώσει ημερομηνία για την τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν με στόχο ανταλλαγές κρατουμένων. Χθες ο Ρώσος υπουργός αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας. «Ο Αντονι Μπλίνκεν είπε ότι δεν θα μιλήσει μαζί μου για την Ουκρανία, γιατί το θέμα αφορά τους ίδιους τους Ουκρανούς. Οταν όμως την περασμένη εβδομάδα δήλωσα ότι είμαστε διατεθειμένοι να συνομιλήσουμε με τους Ουκρανούς, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε αμέσως ότι η Ουκρανία δεν πρέπει να μιλήσει μαζί μας. Αυτό δείχνει ποιος έχει το πάνω χέρι», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Πηγή: GUARDIAN, SPIEGEL

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή