Η ενέργεια στο επίκεντρο Μακρόν – MBS

Η ενέργεια στο επίκεντρο Μακρόν – MBS

Σε «ανακούφιση» των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία δεσμεύθηκαν ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) και ο οικοδεσπότης του, Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους στο Παρίσι

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε «ανακούφιση» των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία δεσμεύθηκαν ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS) και ο οικοδεσπότης του, Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους στο Παρίσι. Καταιγισμό επικρίσεων δέχθηκε, ωστόσο, ο Μακρόν για την απόφασή του να δεξιωθεί τον MBS, θεωρούμενο ως εντολέα της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Σύμβουλοι του προέδρου Μακρόν είχαν αφήσει να εννοηθεί πριν από τις συνομιλίες, ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα απηύθυνε έκκληση στον Σαουδάραβα διάδοχο προκειμένου το Ριάντ να αποδεχθεί την αύξηση της παραγωγής αργού πετρελαίου με στόχο την αποκλιμάκωση της τιμής του βαρελιού. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες, στερημένες από ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο εξαιτίας κυρώσεων ή διακοπής της παροχής από τη Μόσχα, αναζητούν εναγώνια εναλλακτικές πηγές καυσίμων. Η ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο διάδοχος του θρόνου των Σαούντ συζήτησαν για το θέμα της επισιτιστικής ανασφάλειας και τον κίνδυνο λιμού που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Αποκατάσταση εικόνας

Δέσμευση για ανακούφιση των επιπτώσεων του πολέμου στη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

Το γεύμα εργασίας της Πέμπτης ήταν το τελευταίο «επεισόδιο» στην επίμονη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να αποκαταστήσει τη διεθνή εικόνα της, που καταρρακώθηκε στον απόηχο της δολοφονίας του Κασόγκι το 2018.

Μετά τη δολοφονία Κασόγκι, ο διάδοχος του θρόνου των Σαούντ και de facto ηγέτης χώρας, είχε αποκλεισθεί από τη διεθνή κοινότητα. Το πρώτο του επίσημο ταξίδι μετά το 2018 ήταν η περιοδεία του σε Ελλάδα και Γαλλία.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή