Eκρηξη οργής από τουρίστες στο Μάτσου Πίτσου

Eκρηξη οργής από τουρίστες στο Μάτσου Πίτσου

Εισακούστηκαν οι διαμαρτυρίες εκατοντάδων τουριστών που, την Τετάρτη, διαδήλωσαν στο Περού εξοργισμένοι από την εξάντληση των εισιτηρίων για το Μάτσου Πίτσου, το υπ’ αριθμόν ένα αξιοθέατο της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισακούστηκαν οι διαμαρτυρίες εκατοντάδων τουριστών που, την Τετάρτη, διαδήλωσαν στο Περού εξοργισμένοι από την εξάντληση των εισιτηρίων για το Μάτσου Πίτσου, το υπ’ αριθμόν ένα αξιοθέατο της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Η περουβιανή κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων επισκεπτών στο μνημείο σε 5.044 καθημερινά, από 4.044 που ήταν μέχρι χθες. Την απόφαση δημοσιοποίησε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού του Περού Ρομπέρτο Σάντσεθ με ανάρτησή του στο Twitter.

Η UNESCO αναγνωρίζει το Μάτσου Πίτσου ως «μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας» και αναφέρει ότι πρόκειται για την πιο σημαντική αστική δημιουργία του πολιτισμού των Ινκας.

Το Περού αναζητεί τη χρυσή ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και διατήρησης των πολιτισμικών μνημείων του.

Αύξηση ορίου επισκεπτών

Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που η περουβιανή κυβέρνηση εξαναγκάζεται λόγω πιέσεων να αυξήσει την τουριστική κίνηση στο μνημείο. Στις 17 Ιουλίου, το υπουργείο Πολιτισμού είχε αυξήσει και πάλι τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών από 3.044 σε 4.044, υποστηρίζοντας ότι έχει συναξιολογήσει την ανάγκη προστασίας του μνημείου, καθώς και ότι οι συστάσεις της UNESCO για τη συντήρησή του είχαν ληφθεί υπόψη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευάλωτο μνημείο κινδύνευσε στις αρχές του τρέχοντος μηνός να καταστραφεί ολοσχερώς από δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε στην απόμακρη περιοχή των Ανδεων, όταν γεωργοί θέλησαν να καθαρίσουν τα χωράφια τους.

Το Περού αναζητεί τη χρυσή ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και διατήρησης των πολιτισμικών μνημείων του. Το 2017, μάλιστα, η UNESCO απείλησε ότι θα θέσει το Μάτσου Πίτσου στην κατηγορία των πολιτιστικών θησαυρών που βρίσκονται σε κίνδυνο, εξαιτίας της κατασκευής ενός κοντινού, νέου διεθνούς αεροδρομίου που θα ολοκληρωθεί το 2025. Το καινούργιο αεροδρόμιο θα συνδέσει απευθείας το Μάτσου Πίτσου με την Ευρώπη, χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς, για όποιον θέλει να το επισκεφθεί. H νέα αυτή πραγματικότητα αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα του υπερτουρισμού.

Το Περού δεν είναι η μόνη χώρα που πρέπει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση. Στην ίδια θέση βρίσκεται και η Ιταλία, όπου ο υπερτουρισμός στη Βενετία αποδείχθηκε μια μάστιγα τόσο για τα ιστορικά μνημεία της όσο και για τους κατοίκους. Ετσι αποφασίστηκε ότι οι επισκέπτες θα κόβουν εισιτήριο για να απολαύσουν τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς της Γαληνοτάτης από την 1η Ιανουαρίου της νέας χρονιάς, με τους κατοίκους να ελπίζουν ότι το μέτρο θα κάνει πιο εύκολη τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή