«Δεν ένιωθα αγάπη, ήμουν απλά ένα σώμα»: Η Μίνα Σουβάρι για τη σεξουαλική κακοποίηση και το «American Beauty»

«Δεν ένιωθα αγάπη, ήμουν απλά ένα σώμα»: Η Μίνα Σουβάρι για τη σεξουαλική κακοποίηση και το «American Beauty»

Τα συγκλονιστικά απομνημονεύματα αποκαλύπτουν πώς η ντροπή και η άρνηση εμπόδισαν την ηθοποιό να πει ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά σε ηλικία 12 ετών. Οι τοξικές σχέσεις και ο εθισμός σε ναρκωτικές ουσίες

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα πέρυσι, ο γιος της ήταν μωρό λίγων μηνών και η ίδια έδινε μάχη με την επιλόχειο κατάθλιψη. Και όλα αυτά ενώ προωθούσε το βιβλίο της «The Great Peace» και μιλούσε για τα τραύματά της: τον βιασμό που υπέστη, τους άνδρες – «αρπακτικά», τον εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες και τις κακοποιητικές σχέσεις.  

«Οπότε, όπως μπορείτε να μαντέψετε, ήμουν σε σύγχυση», λέει στον Guardian η Αμερικανίδα ηθοποιός, μοντέλο και σχεδιάστρια μόδας Μίνα Σουβάρι. «Ήθελα να εκφραστώ. Χρειαζόμουν να τα βγάλω από μέσα μου με σκοπό να προχωρήσω…ήθελα πολύ να τα αφήσω πίσω μου». 

Ωστόσο, συμμετείχε σε συνεντεύξεις για την προώθηση του βιβλίου, ακόμα κι αν – όπως εξηγεί – θεωρούσε αντιφατικό το γεγονός ότι «έπρεπε να μακιγιαριστώ και να δείχνω όμορφη στην κάμερα. Αισθανόμουν ότι αυτό ήταν κάτι που μου έλεγαν συνέχεια και προσπαθούσα να επικοινωνήσω». 

Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η 43χρονη – σήμερα – Σουβάρι, πίστευε ότι η αξία της δεν αφορούσε μόνο τις υποκριτικές της ικανότητες ή την εξωτερική εμφάνιση αλλά το πόσο αισθησιακή ήταν. Οι ρόλοι που την έκαναν διάσημη – η Χέδερ στο «American Pie» και η Άντζελα στο «American Beauty» – της έβαλαν την «ταμπέλα» της αισθησιακής έφηβης ηθοποιού. 

Η ηθοποιός στην αρχή ανησυχούσε για την ανταπόκριση του βιβλίου της, αλλά οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Όπως ανέφερε η ίδια, οι άνθρωποι της έστελναν μηνύματα στο Instagram, διηγώντας τις δικές τους εμπειρίες κακοποιητικής συμπεριφοράς και βιασμού και λέγοντας ευχαριστώ για το γεγονός ότι τα αποκαλύπτει όλα στο βιβλίο. 

Η σεξουαλική κακοποίηση σε ηλικία 12 ετών

Η μικρότερη από τέσσερα παιδιά και το μοναδικό κορίτσι, η Σουβάρι μεγάλωσε σε ένα μεγάλο σπίτι στο Ρόουντ Άιλαντ, στο οποίο ο ψυχίατρος πατέρας της εξέταζε τους ασθενείς. 

Κατά την παιδική της ηλικία ήταν ευτυχισμένη, αλλά στη συνέχεια η ζωή της είχε αστάθειες. Αρχικά, μετακόμισε με τη μητέρα και έναν από τους αδερφούς της στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, αργότερα όλη η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Νότια Καρολίνα. Οι γονείς της όμως ήταν απόμακροι.

«Δυσκολευόμουν να είμαι παρούσα, να ακούγομαι. Αλλά δεν ένιωσα ότι χάνω τον εαυτό μου μέχρι την ηλικία των 12 ετών, όταν με βίασαν». Ένας φίλος των μεγαλύτερων αδερφών της, της έγραφε ερωτικά γράμματα, την ενθάρρυνε σε πράξεις χωρίς τη συναίνεσή της και στη συνέχεια τη βίασε πολλές φορές στο σπίτι του. Αργότερα, είπε στους συμμαθητές του ότι είναι ανήθικη. Η Σουβάρι ντράπηκε τόσο πολύ, αρνήθηκε ότι αυτό συνέβη. «Αυτό με “διέλυσε”. Νομίζω ότι ήταν απλώς μια επιβεβαίωση ότι κανείς δεν πρόκειται να με σώσει, κανείς δεν θα έκανε κάτι για μένα». 

Περίπου την ίδια χρονική περίοδο, υπέγραψε συμφωνία με ένα μεγάλο πρακτορείο μοντέλων, στο παιδικό τμήμα. Το επόμενο καλοκαίρι πήγαινε στη Νέα Υόρκη για οντισιόν. Όταν την προσέλαβαν για ένα διαφημιστικό σποτ, το πρακτορείο της πρότεινε να μετακομίσει στην πόλη για να προχωρήσει με την καριέρα της. Οπότε, οι γονείς μετακόμισαν μαζί της σε ένα μικρό διαμέρισμα. 

«Δεν ένιωθα αγάπη, ήμουν απλά ένα σώμα»: Η Μίνα Σουβάρι για τη σεξουαλική κακοποίηση και το «American Beauty»-1
Φωτ. Chris Pizzello/Invision/AP

«Δεν ένιωθα αγάπη»

Το μόντελινγκ και η υποκριτική ήταν για εκείνη ένας τρόπος να εκφράσει τα συναισθήματά της αλλά της δίδαξαν επίσης ότι το μόνο που ένοιαζε τον κόσμο ήταν η εμφάνισή της. Στην πρώτη της φωτογράφιση, όπως εξηγεί, «όλοι ενθουσιάζονταν με το γεγονός ότι έμοιαζα με γυναίκα 18 χρονών. Αλλά ήμουν μόνο 12». Συνήθως προσέλκυα μεγαλύτερους άνδρες οι οποίοι – όπως αναφέρει σήμερα – την χρησιμοποίησαν. «Κανείς δεν μου είπε ότι αυτό δεν είναι σωστό».

Η μητέρα της είχε φύγει από το σπίτι καθώς οι εντάσεις με τον πατέρα ήταν πολλές. Έτσι, η Σουβάρι έμεινε μόνη να προσέχει τον ηλικιωμένο πατέρα της. Η οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη, έπαιρνε πολλά ναρκωτικά και μερικές φορές σε σχολικές ώρες. 

Η ζωή της θα έπαιρνε ακόμα πιο άσχημη τροπή. Λίγο αργότερα, γνώρισε έναν μηχανικό. Η σχέση τους ήταν άθλια και βίαιη. Της μιλούσε άσχημα. Εκείνη αισθανόταν παγιδευμένη – επιθυμούσε όμως την προσοχή του γιατί αισθανόταν ότι δεν είχε πουθενά αλλού να πάει. Πήρε περισσότερες ναρκωτικές ουσίες. Τότε, κακοποιήθηκε σεξουαλικά. «Δεν ένιωθα αγάπη. Ήμουν απλά ένα σώμα για τις επιθυμίες του», γράφει στο βιβλίο. 

«Ταυτίστηκα με την Άντζελα» 

Η δουλειά έγινε το καταφύγιό της. Συμμετείχε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές και μετά στην καλτ ανεξάρτητη ταινία από το 1998, «Nowhere» πριν κερδίσει ρόλους στα «American Pie» και «American Beauty». Στο «American Beauty» ο χαρακτήρας του Κέβιν Σπέισι, γίνεται εμμονικός με τη φίλη της κόρης του, Άντζελα (Σουβάρι) και αποκτά φαντασιώσεις. 

«Ταυτίστηκα με την Άντζελα. Ήξερα πως να υποδυθώ αυτό τον ρόλο επειδή είχα τέτοιου είδους εμπειρίες στη ζωή μου». Όταν τελείωνε το γύρισμα όπου αισθανόταν ότι την λάτρευαν, πήγαινε στο σπίτι και «τη χειρότερη σχέση της ζωής μου, όπου με κακοποιούσαν πολύ. Υπήρξε μια σκοτεινή εποχή: στη δουλειά αισθανόμουν σημαντική, δεν μου μιλούσαν ούτε με χαρακτήριζαν άσχημα». 

Μετά το «American Beauty», ακολούθησε η εφηβική κωμωδία «Sugar & Spice». Τα γυρίσματα σε διαφορετική πολιτεία την έκαναν να ξεφύγει από τη βίαιη σχέση. Σύντομα, ανέπτυξε άλλη σχέση με τον διευθυντή φωτογραφίας του «Sugar & Spice» που ήταν 16 χρόνια μεγαλύτερός της. Παντρεύτηκαν γρήγορα αλλά ο γάμος διαλύθηκε. 

Το σήμερα 

Από το 2018, η Σουβάρι είναι παντρεμένη με τον Μάικλ Χοπ που γνώρισε στα πλατό το 2016. Συνεχίζει να εργάζεται και να συμμετέχει σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Six Feet Under» και «American Horror Story», καθώς και ταινίες. 

Η συγγραφή του βιβλίου, όσο επίπονη μοιάζει, για την ίδια ήταν καθαρτική. «Νομίζω ότι το πιο σπουδαίο για μένα είναι η αίσθηση που είχα, το γεγονός ότι δεν μου επέτρεπαν να αντιληφθώ αυτές τις στιγμές ως κακοποιητικές ή τραυματικές. Πάντα τις δικαιολογούσα. Αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος της επιβίωσης – έπρεπε να μάθω πως πολλές καταστάσεις με εξυπηρετούσαν και πλέον δεν χρειάζεται να με εξυπηρετούν». 

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, η Σουβάρι κάνει ψυχοθεραπεία, την οποία αποκαλεί «μια καθημερινή μάχη. Αισθάνομαι ότι ποτέ δεν φεύγουν αυτά που έχεις βιώσει, απλά αποκτάς μια νέα προοπτική, υπομονή και συμπόνοια για τον εαυτό σου». 

Με πληροφορίες από το The Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή