Γυναίκες χειραφετούνται μέσω των επενδύσεων στην αγορά real estate

Γυναίκες χειραφετούνται μέσω των επενδύσεων στην αγορά real estate

Ανεξαρτησία ύστερα από χωρισμό και ανακάλυψη ψυχικών δυνάμεων μέσα από την τοποθέτηση κεφαλαίων στην κτηματαγορά

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε επένδυση σε ακίνητα ενέχει άγχος, ιδιαίτερα όταν η αγορά είναι ασταθής. Πολλές γυναίκες που αναζητούν την ανεξαρτησία τους, όμως, ιδίως ύστερα από δύσκολο χωρισμό, διαπιστώνουν ότι οι μεσιτείες ακινήτων μπορούν να αποδειχθούν ψυχικά ωφέλιμες. «Εχεις μια ομάδα γυναικών, οι οποίες επιδιώκουν να βελτιώσουν τη θέση τους. Δεν ασχολούμαστε με το κέντημα, δημιουργούμε περιουσίες», τονίζει η 38χρονη βιολόγος Μπέκι Νόβα, η οποία ίδρυσε το 2020 οργάνωση γυναικών-ιδιοκτητών ακινήτων.

Μεγάλη ανάπτυξη γνωρίζουν οι οργανώσεις αλληλοϋποστήριξης γυναικών επενδυτριών ακινήτων. Η οργάνωση της Νόβα και άλλες παρόμοιες έχουν αποκτήσει πιστό κοινό στο Facebook. Διοργανώνουν επίσης ετήσιες συνεστιάσεις και προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες επ’ αμοιβή. Η Νόβα χρεώνει 2.400 δολάρια για τρίμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Υπάρχουν, ωστόσο, υπαρκτοί κίνδυνοι που σχετίζονται συχνά με τις προκαταλήψεις γύρω από τα φύλα. Σε μελέτη του 2020, η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Γέιλ διαπίστωσε ότι οι ανύπαντρες γυναίκες εξασφάλιζαν πολύ μικρότερες προμήθειες από τις κτηματικές συναλλαγές τους σε σύγκριση με τους άντρες συναδέλφους τους. Η οργάνωση της Νόβα δέχεται καθημερινά ερωτήσεις και παράπονα γυναικών για την αδικία αυτή.

Η Ρισέλ Ντεβόου θυμάται ότι ένιωθε σαν απατεώνισσα όταν έπρεπε να συνεννοηθεί με εργολάβους. «Οταν ο πατέρας μου επισκεπτόταν την οικοδομή, οι τεχνίτες μιλούσαν μόνο σε αυτόν. Αναγκαζόταν να τους διορθώνει, λέγοντάς τους ότι εγώ ήμουν το αφεντικό», λέει η Ντεβόου. Ακόμη και η γραφειοκρατία διακρινόταν για το σεξιστικό ύφος της. Τα συμβόλαια ιδιοκτησίας με το όνομα της Ντεβόου φέρουν την επισήμανση: «Ανύπαντρη γυναίκα».

Στρατηγική και γνώσεις

«Καθώς οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με καχυποψία και ενίοτε περιφρόνηση από την κτηματική “πιάτσα” πρέπει να είναι λίγο πιο προσεκτικές και ευσυνείδητες, αλλά και να προσέχουν μήπως πέσουν θύματα εκμετάλλευσης», σχολιάζει ο Μιτς Τάσελ, στέλεχος συλλόγου επενδυτών. Οι επενδύσεις σε ακίνητα δεν είναι απλή υπόθεση. Απαιτούν στρατηγική, διαπραγματευτικές ικανότητες και ειδικευμένες γνώσεις. Θα σε γελάσουν κάποιες φορές, αλλά μαθαίνεις γρήγορα», λέει η 58χρονη σχεδιάστρια Κάθι Ντίλτζερ, η οποία επενδύει σε ακίνητα από το 1994.

Παρότι η ιδιοκτησία ακινήτου είναι παράγοντας έντονου άγχους, η Ντίλτζερ συνειδητοποίησε ότι το εισόδημα από τα 21 ακίνητα ιδιοκτησίας της τής επέτρεπε να «πάρει μια ανάσα» και να αναπαυθεί λίγο. Τον Ιούνιο έγινε μέλος συλλόγου γυναικών ιδιοκτητριών ακινήτων και συμμετείχε σε σεμινάριο στη Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας. Το συνέδριο προσέφερε δωρεάν παιδικό σταθμό για τις εργαζόμενες μητέρες και «δωμάτιο ηρεμίας». Οι συμμετέχουσες ενθαρρύνονταν να κάνουν πνευματικά διαλείμματα, όπου μπορούσαν να γνωριστούν μεταξύ τους ή απλώς να ξεκουραστούν.

Παρότι ο γάμος της είχε διαλυθεί λίγους μήνες νωρίτερα, η Ντίλτζερ συνειδητοποίησε ότι ένιωθε καλά. «Το έχω! Είμαι υγιής, νιώθω άνετα, είμαι καλά!» θυμάται να λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT