Ιταλία: Δημιουργείται κεντροαριστερό μέτωπο

Ιταλία: Δημιουργείται κεντροαριστερό μέτωπο

Οι ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους πολιτικούς σχηματισμούς που έριξαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τη στιγμή που όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον συνασπισμό Ακροδεξιάς και Κεντροδεξιάς με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι να προηγείται στην Ιταλία, ενόψει των πρόωρων εκλογών του Σεπτεμβρίου, ζυμώσεις εμφανίζονται και στην Κεντροαριστερά. Χθες ανακοινώθηκε η σύμπραξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα με το κεντρώο κόμμα Azione (Δράση). Η συμπόρευσή τους στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου προβλέπει ότι οι υποψηφιότητες για τις μονοεδρικές περιφέρειες θα καθοριστούν ως εξής: σε ποσοστό 70% οι υποψήφιοι θα ανήκουν στους Δημοκρατικούς και το υπόλοιπο 30% στο Azione.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εκλογική συμμαχία, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας που περιέχει βασικά στοιχεία, με στόχο να κερδίσουμε την αναμέτρηση με τη Δεξιά», τόνισε ο Λέτα. «Είναι αδιανόητο η χώρα μας, μετά την κυβέρνηση Ντράγκι, να περάσει σε μια φάση στην οποία πρωθυπουργός μπορεί να αναλάβει η Τζόρτζια Μελόνι», πρόσθεσε ο Λέτα. «Η συμφωνία αυτή με ικανοποιεί και με καλύπτει πλήρως, υπάρχει σοβαρή αναφορά στην “ατζέντα Ντράγκι”. Θεωρώ ότι το ματς σήμερα ξανανοίγει», τόνισε από τη μεριά του ο επικεφαλής του Αzione, Κάρλο Καλέντα. Βάσει των δημοσκοπήσεων, το Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 23% της πρόθεσης ψήφου και το Azione το 6%.

Δημοσκοπήσεις

Στο μεταξύ, οι Financial Times (FT) αναφέρουν ότι οι Ιταλοί ψηφοφόροι θα τιμωρήσουν τους πολιτικούς σχηματισμούς που έριξαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μάριο Ντράγκι και οδήγησαν τη χώρα στην ακυβερνησία. «Η μνήμη του τρόπου με τον οποίο κατέρρευσε η κυβέρνηση Ντράγκι θα παίξει ρόλο στις επιλογές του εκλογικού σώματος», δηλώνει ο Λορέντσο Πρελιάσκο, ιδρυτής του YouTrend, μιας εταιρείας δημοσκοπήσεων. «Οι συσχετισμοί που οδήγησαν στην παραίτησή του είναι βαθιά πολιτικοί και μπορούν να διαμορφώσουν την προεκλογική εκστρατεία τις προσεχείς εβδομάδες». Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως τα κόμματα που εγκατέλειψαν τον Ντράγκι, η Φόρτσα Ιτάλια και η Λέγκα, έχουν υποστεί μικρή φθορά μετά την πτώση της κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή