Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ Κίνας – ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Κορυφώνεται το μπρα ντε φερ Κίνας – ΗΠΑ στην Ταϊβάν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ταϊβάν και στο κατά πόσο η άφιξη της Νάνσι Πελόζι θα εξελιχθεί σε σπίθα μείζονος κρίσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. 

Μετά τη συνάντηση της Πελόζι με την πρόεδρο της νήσου, Τσάι Ινγκ-γουέν, κατά την οποία η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα εγκαταλείψουν την Ταϊβάν», το Πεκίνο εξακολουθεί να κρατά τους τόνους στα ύψη, διαμορφώνοντας ένα σκηνικό ισορροπίας τρόμου στην περιοχή.

Η Κίνα έχει διαμηνύσει ήδη από χθες ότι θα δρομολογήσει σειρά «στοχευμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων» με στόχο την «υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας» ως απάντηση για την επίσκεψη Πελόζι. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «θα αναχαιτιστούν με αποφασιστικότητα οι ξένες επεμβάσεις και οι προσπάθειες των αποσχιστικών κύκλων της Ταϊβάν».

Παράλληλα, η Διοίκηση Ανατολικού Τομέα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας έκανε γνωστό ότι επρόκειτο να ξεκινήσουν από χθες το βράδυ στρατιωτικά γυμνάσια και των τριών όπλων κοντά στην Ταϊβάν, που θα περιλαμβάνουν δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θάλασσα, ανατολικά της νήσου.

Παράλληλα, το Πεκίνο επέβαλε σήμερα και κυρώσεις κατά δύο ιδρυμάτων από την Ταϊβάν, απαγορεύοντας την οικονομική συνεργασία τους με εταιρίες και φυσικά πρόσωπα από την ηπειρωτική Κίνα. Πρόκειται για το Ίδρυμα της Ταϊβάν για τη Δημοκρατία και για το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Ταϊβάν, σύμφωνα τα όσα δήλωσε ο Μα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει από σήμερα τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν, όπως ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του. Επίσης από σήμερα, η Κίνα προχωρεί στην αναστολή των εισαγωγών εσπεριδοειδών και κατεψυγμένων ψαριών από την Ταϊβάν, όπως ανακοίνωσαν χθες τα κινεζικά τελωνεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι προειδοποίησε εκ νέου ότι «αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα τιμωρηθούν, αναπόδραστα». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας μίλησε για «φάρσα», αναφερόμενος στην επίσκεψη Πελόζι. «Με προκάλυψη τη ΄‘δημοκρατία’, οι ΗΠΑ παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία», κατήγγειλε στο περιθώριο συνόδου της ASEAN (του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στην Πνομ Πενχ.

Στο ευρύτερο κάδρο έχει ενταχθεί, όπως αναμενόταν, από χθες και η Ρωσία. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έσπευσε χθες να συνδαυλίσει την ένταση, υποστηρίζοντας πως η επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελεί «καθαρή πρόκληση» και πως η Κίνα έχει κάθε δικαίωμα να πάρει μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. 

Επανερχόμενος στο ζήτημα, σήμερα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε πως η επίσκεψη της Πελόζι είναι μια «εσκεμμένη προσπάθεια της Ουάσνγκτον να εκνευρίσει την Κίνα». «Δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο να προκαλέσουν τέτοια ενόχληση σχεδόν από το πουθενά γνωρίζοντας πολύ καλά τι σημαίνει αυτό για την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», είπε ο Λαβρόφ από την Μιανμάρ, την οποία επισκέπτεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή