Ενταση με νεκρούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ενταση με νεκρούς στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Νέα ένταση καταγράφεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Πέμπτης, με το Αζερμπαϊτζάν να ανακοινώνει ότι κατέλαβε σειρά στρατηγικά σημαντικών υψωμάτων στη διαφιλονικούμενη περιοχή

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΕΡΕΒΑΝ. Νέα ένταση καταγράφεται στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, καθώς τρεις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Πέμπτης, με το Αζερμπαϊτζάν να ανακοινώνει ότι κατέλαβε σειρά στρατηγικά σημαντικών υψωμάτων στη διαφιλονικούμενη περιοχή. Η αναζωπύρωση της κρίσης προκάλεσε άμεση διεθνή αντίδραση, με τη Ρωσία να κατηγορεί το Μπακού για παραβίαση της εύθραυστης εκεχειρίας και την Ευρωπαϊκή Ενωση να καλεί σε άμεση κατάπαυση του πυρός.

Το Μπακού υποστηρίζει ότι οι αρμενικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον αζερικών θέσεων στην περιφέρεια Λατσίν, όπου στρατοπεδεύουν ρωσικές δυνάμεις.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν πολεμήσει δύο φορές, το 2020 και τη δεκαετία του 1990, με αφορμή την ελεγχόμενη από τους Αζέρους αλλά πλειοψηφικά αρμενική περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η Αρμενία παρέδωσε μέρος των εδαφών της περιοχής, τα οποία ήλεγχε εδώ και δεκαετίες, ενώ η Ρωσία ανέπτυξε 2.000 άνδρες με στόχο την επιθεώρηση της εκεχειρίας. Την Τετάρτη, το Μπακού ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη, ενώ το Γερεβάν ανέφερε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν και πάνω από δέκα τραυματίσθηκαν. Το Μπακού υποστηρίζει ότι οι αρμενικές δυνάμεις επιτέθηκαν εναντίον αζερικών θέσεων στην περιφέρεια Λατσίν, όπου στρατοπεδεύουν ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Το επιτελείο του Αζερμπαϊτζάν διέταξε την πραγματοποίηση επιχείρησης με κωδική ονομασία «Εκδίκηση», καταλαμβάνοντας τα στρατηγικά υψώματα, ενώ η κυβέρνηση του Μπακού αποφάσισε να διατάξει μερική επιστράτευση εφέδρων. Η Αρμενία, από τη μεριά της, κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα προς όφελός της στον «διάδρομο» του Λατσίν που συνδέει την Αρμενία με το Καραμπάχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή