Drones και Συρία στο μενού Πούτιν – Ερντογάν

Drones και Συρία στο μενού Πούτιν – Ερντογάν

Κατανόηση, αλλά όχι πράσινο φως για εισβολή στον Ερντογάν από τον Πούτιν

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πολυεπίπεδη σχέση συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, παρά τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο χωρών στις κρίσεις της Συρίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, επιβεβαίωσαν οι ηγέτες των δύο χωρών στη χθεσινή συνάντησή τους στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ηταν η πρώτη επίσκεψη ηγέτη χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία και η δεύτερη συνάντηση των δύο ανδρών εντός 17 ημερών, αφού είχε προηγηθεί η τριμερής σύνοδος κορυφής Ιράν – Ρωσίας – Τουρκίας στην Τεχεράνη.

Στις σύντομες δηλώσεις του στους δημοσιογράφους πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα ήταν η κρίση στη Συρία. Η Αγκυρα προανήγγειλε προ δύο μηνών νέα εισβολή του τουρκικού στρατού στη βόρεια και ανατολική Συρία για την απώθηση των Κούρδων μαχητών από τις περιοχές που ελέγχουν. Στη συνάντηση της Τεχεράνης, ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε αυτό το ενδεχόμενο.

Από το Σότσι, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία της με τη Ρωσία εναντίον της τρομοκρατίας» (εννοώντας πρωτίστως τους Κούρδους μαχητές) και ότι οι σχετικές συνομιλίες του με τον Πούτιν θα ήταν «πολύ σημαντικές». Ωστόσο το Κρεμλίνο ούτε χθες του έδωσε το ποθητό πράσινο φως. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Τουρκία «έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλειά της», προσέθεσε όμως ότι είναι σημαντικό «να αποφύγει ενέργειες που θα αποσταθεροποιούσαν τη Συρία».

Drones και Συρία στο μενού Πούτιν – Ερντογάν-1
Στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχθηκε τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, δύο μόλις εβδομάδες μετά τη συνάντησή τους στην Τεχεράνη. [Turkish Presidential Press Office/Handout via REUTERS]

 

Για το φυσικό αέριο

Στο τραπέζι η αγορά τουρκικών drones από τη Ρωσία, αμερι- κανικές ανησυχίες για παράκαμψη των κυρώσεων μέσω Τουρκίας.

Δεύτερο βασικό θέμα των χθεσινών συζητήσεων ήταν το Ουκρανικό. Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, υπογράμμισε χθες ότι «η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία αγνοώντας τη Ρωσία» και ότι «ορισμένοι φίλοι μας (προφανώς οι ΗΠΑ) δεν θέλουν να σταματήσουν τον πόλεμο». Στις δικές του δηλώσεις πριν από τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι «οφείλουν να ευχαριστήσουν την Τουρκία» επειδή τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύονται ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Turkish Stream.

Αμερικανικά μέσα εξέφραζαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να αγοράσει η Ρωσία τουρκικά drones για τις ανάγκες της ουκρανικής εκστρατείας της και να χρησιμοποιήσει την Τουρκία (π.χ. μέσω της αγοράς μεριδίου μετοχών σε εταιρείες της) για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις με τρόπο που δεν θα γίνει αντιληπτός από την Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, οι δύο ηγέτες επρόκειτο να συζητήσουν και την ανησυχητική, ύστερα από την αναζωπύρωση των συγκρούσεων μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τουρκικά μέσα ανέφεραν ότι ο Ερντογάν θα έφερνε στο τραπέζι και την κατασκευή, από τους Ρώσους, του πρώτου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στη Μερσίνη, ζήτημα στο οποίο εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή