Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αφήνει την κρίση του κόστους ζωής «στον μελλοντικό πρωθυπουργό»

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αφήνει την κρίση του κόστους ζωής «στον μελλοντικό πρωθυπουργό»

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι εναπόκειται στον «μελλοντικό πρωθυπουργό» να αναλάβει δράση απέναντι στην κρίση του κόστους ζωής, τη στιγμή που ο παραιτηθείς Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται για την απουσία του παρά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. 

Ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι χειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις, πήγε ταξίδι του μέλιτος στη Σλοβενία την περασμένη εβδομάδα, την ώρα που η κεντρική τράπεζα προειδοποιούσε ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 13% το φθινόπωρο, βυθίζοντας τη Βρετανία στη μεγαλύτερη ύφεση μετά την οικονομική κρίση του 2008. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι είναι επίσης μακριά από το Λονδίνο.

«Κατά συνθήκη, δεν εναπόκειται στον νυν πρωθυπουργό να κάνει μεγάλες δημοσιονομικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της (ενδιάμεσης) περιόδου. Θα είναι αρμοδιότητα του μελλοντικού πρωθυπουργού να φροντίσει γι’ αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε στις αρχές Ιουλίου, έπειτα από μήνες σκανδάλων. Τα μέλη του συντηρητικού κόμματος ψηφίζουν τον Αύγουστο για να ορίσουν τον διάδοχό του, το όνομα του οποίου θα γίνει γνωστό στις 5 Σεπτεμβρίου.

Καθώς η ύφεση μοιάζει απειλητική, ο Μπόρις Τζόνσον είναι απών. Από τότε που ανακοίνωσε την παραίτησή του, έχει ήδη κατηγορηθεί γιατί δεν συμμετείχε στις κρίσιμες συνεδριάσεις για τον πρωτοφανή καύσωνα που έπληξε τη Βρετανία ή γιατί δεν υποδέχθηκε στη Ντάουνινγκ Στριτ την Εθνική Αγγλίας Γυναικών στο ποδόσφαιρο μετά τη νίκη της στο Euro 2022.

Αντίθετα, γιόρτασε τον γάμο του με την Κάρι Τζόνσον και έφυγε την περασμένη εβδομάδα για διακοπές στη Σλοβενία, όπου δήλωσε στην τοπική τηλεόραση ότι είχε μια θαυμάσια διαμονή.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή