ΗΠΑ: Νομοθετική επιτυχία του Μπάιντεν στη Γερουσία

ΗΠΑ: Νομοθετική επιτυχία του Μπάιντεν στη Γερουσία

Δαπάνες 400 δισ. δολ. για την κλιματική αλλαγή και τροποποιήσεις σε περίθαλψη και φορολογία

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, η Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την περίθαλψη (ύψους 700 δισ. δολ.), με τον πρόεδρο Μπάιντεν να καταγράφει την πρώτη σημαντική νομοθετική επιτυχία του μετά την αποτυχία του να προωθήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μεταφορικών υποδομών τον Νοέμβριο. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη δαπάνη που ανέλαβε ποτέ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η κυβέρνηση θα επενδύσει έτσι σχεδόν 400 δισ. δολ. στη δεκαετία, προσφέροντας κίνητρα ώστε οι καταναλωτές να στραφούν προς τα ηλεκτρικά οχήματα και οι πάροχοι ηλεκτρικού να επιλέξουν ΑΠΕ.

Οι Δημοκρατικοί υποχρεώθηκαν, όμως, να ικανοποιήσουν τις εξαιρέσεις που ζήτησε ο γερουσιαστής της ανθρακοπαραγωγού πολιτείας της Δυτικής Βιρτζίνια, Τζο Μαντσίν. Απαίτησε την έκδοση νέων αδειών υποθαλάσσιας εξόρυξης στον Κόλπο του Μεξικού και στα ανοικτά της Αλάσκας, καθώς και φοροελαφρύνσεις για την τοποθέτηση συσκευών κατακράτησης διοξειδίου του άνθρακα, που θα επιτρέψουν την παράταση της ζωής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού μέσω καύσης φυσικού αερίου ή άνθρακα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα προσφέρει, μεταξύ άλλων, φοροελαφρύνσεις 30 δισ. δολ. για την κατασκευή ηλιακών κατόπτρων, ανεμογεννητριών και μπαταριών, 10 δισ. δολ. για μονάδες κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων και 60 δισ. για επενδύσεις σε οικονομικά υποβαθμισμένες ζώνες. Ιδιαίτερη σημασία για το Δημοκρατικό Κόμμα έχει το άρθρο του νομοσχεδίου, που επιτρέπει στον κρατικό φορέα υγείας να διαπραγματεύεται την τιμή συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εξοικονομώντας αρκετά δισ. δολάρια σε ιατρικές δαπάνες. Οι πολέμιοι του άρθρου υποστηρίζουν ότι αυτό θα στερήσει από τις φαρμακευτικές κάθε κίνητρο για πολύχρονες και δαπανηρές έρευνες. Μερική μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα πέτυχαν οι Δημοκρατικοί μέσω του νομοσχεδίου, παρά τη σθεναρή αντίσταση από τη Δημοκρατική γερουσιαστή της Αριζόνας, Κρίστιν Σινέμα, που εξασφάλισε εξαίρεση επενδυτικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή