Ουκρανία: Πυρά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Πυρά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

Την αποστολή επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις αλληλοκατηγορίες Κιέβου και Μόσχας για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων αυτό το Σαββατοκύριακο.

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

TOKIO. Την αποστολή επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια στην ανατολική Ουκρανία πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά τις αλληλοκατηγορίες Κιέβου και Μόσχας για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων αυτό το Σαββατοκύριακο. «Κάθε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι αυτοκτονία», είπε ο κ. Γκουτέρες από την Ιαπωνία, όπου βρισκόταν για τις τελετές μνήμης της 77ης επετείου της Χιροσίμα.

Αλληλοκατηγορίες

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ρωσικά πυρά το Σάββατο κατέστρεψαν τρεις αισθητήρες ραδιενέργειας και τραυμάτισαν έναν εργαζόμενο. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα την Κυριακή, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», που απαιτεί την επιβολή νέων κυρώσεων. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τη Ζαπορίζια τον Μάρτιο, ενώ διατήρησαν το ουκρανικό τεχνικό προσωπικό. Οι ρωσικές αρχές, που ελέγχουν την περιοχή, υποστήριζαν χθες ότι το εργοστάσιο επλήγη από πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών του ουκρανικού στρατού, προκαλώντας ζημιές στα κτίρια της διοίκησης.

Αποστολή επιθεωρητών της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στην ανατολική Ουκρανία πρότεινε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε χθες το βράδυ νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας ενός δισ. δολ. – το μεγαλύτερο από την εισβολή, το οποίο περιλαμβάνει και πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία, η οποία αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί αμάχους ως ασπίδες, εγκαθιστώντας ή αποθηκεύοντας πολεμικό υλικό σε κατοικίες ή σε μικρή απόσταση από χώρους εργασίας. Επικριτές της οργάνωσης επισημαίνουν ότι οι διαπιστώσεις αυτές εξυπηρετούν τα ρωσικά συμφέροντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή