Ταϊβάν: Παρατείνει τα γυμνάσια η Κίνα

Ταϊβάν: Παρατείνει τα γυμνάσια η Κίνα

Ανήσυχος ο Μπάιντεν, αποκλιμάκωση ζητούν Αυστραλία και Σιγκαπούρη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του Πεκίνου, τα στρατιωτικά γυμνάσια που έθεσαν υπό αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό την Ταϊβάν εν είδει απάντησης στην πολύκροτη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι επρόκειτο να τερματιστούν την Κυριακή. Χθες όμως οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την επ’ αόριστον παράταση των γυμνασίων, εντείνοντας τη διεθνή ανησυχία για τις δυνητικές επιπτώσεις από την πρωτοβουλία της προέδρου της αμερικανικής Βουλής.

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Ανατολικού Τομέα του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, οι ασκήσεις θα περιλάβουν τις επόμενες ημέρες σενάρια ανθυποβρυχιακού πολέμου, με προφανή στόχο το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, το οποίο θα μπορούσε να σπεύσει προς υποστήριξη της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής στη νήσο. Μια μέρα νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας στην Ταϊπέι είχε εντοπίσει 66 μαχητικά αεροσκάφη και 14 πολεμικά πλοία της Κίνας να λαμβάνουν μέρος στις ασκήσεις των Στενών, όπου πραγματοποιήθηκαν και εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων. Οι ένοπλες δυνάμεις της νήσου προανήγγειλαν δικές τους ασκήσεις στο νότιο τμήμα της Ταϊβάν κατά το τριήμερο που αρχίζει σήμερα.

Την ανησυχία του για την παράταση των εντάσεων στην περιοχή εξέφρασε χθες ο Τζο Μπάιντεν. «Δεν φοβάμαι, αλλά ανησυχώ γιατί κινούνται (οι Κινέζοι) με τον τρόπο που κινούνται, αν και δεν νομίζω ότι θα καταφέρουν κάτι περισσότερο», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Ντέλαγουερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Ειρηνική η επίσκεψη»

Η Ταϊβάν είναι κινεζική επικράτεια και τα Στενά είναι κινεζικά χωρικά ύδατα, υποστηρίζει το Πεκίνο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε τονίσει, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, που έλαβε χώρα στην Καμπότζη, ότι η επίσκεψη Πελόζι ήταν ειρηνική και δεν αντιπροσώπευε καμία αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, τόνισε ότι η κυβέρνησή του «θα περιφρουρήσει σταθερά την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, θα εμποδίσει με αποφασιστικότητα τις ΗΠΑ να περιορίσουν τη χώρα στο ζήτημα της Ταϊβάν και θα συντρίψει τις αυταπάτες των Αρχών της τελευταίας ότι μπορούν να στηριχτούν στους Αμερικανούς για να πετύχουν την ανεξαρτησία». Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της Ουάσιγκτον για τα κινεζικά γυμνάσια, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι αυτά διεξάγονται «στα δικά μας χωρικά ύδατα», αφού κατά την πάγια κινεζική άποψη η Ταϊβάν ανήκει στην επικράτεια της Κίνας.

Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρήξης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης. «Μια θύελλα αναπτύσσεται γύρω μας. Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας χειροτερεύουν, με άλυτα προβλήματα, βαθιές υποψίες και ελάχιστη συνεργασία», δήλωσε ο Λι Χσιέν Λονγκ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα με αφορμή την εθνική εορτή. Εκκληση για την άμεση αποκλιμάκωση των εντάσεων απηύθυνε από την Καμπέρα η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι στη διάρκεια του Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις κοινών πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών της Κίνας και της Ταϊλάνδης, μιας παραδοσιακής συμμάχου των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή