Το «κυνήγι θησαυρού» των δισεκατομμυριούχων στη Γροιλανδία

Το «κυνήγι θησαυρού» των δισεκατομμυριούχων στη Γροιλανδία

Τζεφ Μπέζος, Μάικλ Μπλούμπεργκ και Μπιλ Γκέιτς «στοιχηματίζουν» ότι στο υπέδαφος της Γροιλανδίας υπάρχουν ορυκτά που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου χρηματοδοτούν ένα τεράστιο «κυνήγι θησαυρού» στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας.

Η κλιματική κρίση λιώνει τους πάγους στη Γροιλανδία με ταχύτατους ρυθμούς, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία σε επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης που αναζητούν ένα «θησαυροφυλάκιο» φυσικών πόρων, ικανών να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Τζεφ Μπέζος, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο Μπιλ Γκέιτς, εκτιμούν ότι κάτω από τους λόφους και τις κοιλάδες στο νησί Disko της Γροιλανδίας και στη χερσόνησο Nuussuaq υπάρχουν ορυκτά που θα μπορούσαν να «κινήσουν» εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα.

«Αναζητούμε ένα κοίτασμα που θα είναι το πρώτο ή το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα νικελίου και κοβαλτίου στον κόσμο», δήλωσε στο CNN ο Κερτ Χάους, Διευθύνων Σύμβουλος της Kobold Metals.

Αρκετοι είναι οι δισεκατομμυριούχοι που χρηματοδοτούν την Kobold Metals, μια startup με έδρα την Καλιφόρνια που ειδικεύεται στην εξόρυξη ορυκτών, αναφέρουν εκπρόσωποί της. Η Kobold συνεργάζεται με την Bluejay Mining με στόχο να εντοπίσει τα σπάνια και πολύτιμα μέταλλα στη Γροιλανδία, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών.

Τριάντα γεωλόγοι, γεωφυσικοί, σεφ, πιλότοι και μηχανικοί έχουν κατασκηνώσει στην τοποθεσία όπου οι εταιρείες Kobold και Bluejay αναζητούν τον θαμμένο θησαυρό.

Οι επιστήμονες λαμβάνουν δείγματα εδάφους και χρησιμοποιούν drones και ελικόπτερα με ειδικούς πομπούς για γεωλογικές χαρτογραφήσεις. Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αναλύουν τα δεδομένα προκειμένου να εντοπίσουν πού ακριβώς θα πραγματοποιήσουν γεωτρήσεις από το ερχόμενο κιόλας καλοκαίρι.

«Οι συνέπειες και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη Γροιλανδία είναι ανησυχητικές», δήλωσε στο CNN ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bluejay Mining, Bo Møller Stensgaard. «Αλλά λόγω της κλιματικής αλλαγής, η εξερεύνηση και η εξόρυξη oρυκτών στη Γροιλανδία είναι πιο εύκολη και πιο προσιτή από ποτέ».

Η Γροιλανδία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «hotspot» εξόρυξης ορυκτών όπως άνθρακας, χαλκός, χρυσός, ψευδάργυρος και σπάνιες γαίες, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας. Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας έχει προβεί σε αρκετές «αξιολογήσεις πόρων σε περιοχές χωρίς πάγους» και η κυβέρνηση «αναγνωρίζει τις δυνατότητες της χώρας για διαφοροποίηση της οικονομίας μέσω της εξόρυξης ορυκτών».

Ο Stensgaard σημείωσε επίσης ότι τα ορυκτά θα «αποτελέσουν μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων» που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Ωστόσο, το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία – που προκαλεί άνοδο της στάθμης της θάλασσας – προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες που μελετούν την Αρκτική.

«Η μεγάλη ανησυχία για τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής είναι ότι εξαφανίζεται τις τελευταίες δεκαετίες και πιθανολογείται ότι θα εξαφανιστεί σε 20 έως 30 χρόνια», ανέφερε στο CNN ο Nathan Kurtz, επιστήμονας της NASA.

Με πληροφορίες από CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή