Οι ΗΠΑ διατηρούν το βλέμμα στραμμένο στον Ειρηνικό

Οι ΗΠΑ διατηρούν το βλέμμα στραμμένο στον Ειρηνικό

Νέα έμφαση δίνουν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαν, που ολοκλήρωσε πενθήμερη περιοδεία στην περιοχή.

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΕΛΙΓΚΤΟΝ. Νέα έμφαση δίνουν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις τους στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ουέντι Σέρμαν, που ολοκλήρωσε πενθήμερη περιοδεία στην περιοχή. «Το μέλλον θα γραφτεί εδώ, στον Ειρηνικό», είπε η Σέρμαν κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής εμπορικών συμφωνιών στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας.

Κατηγορίες έχουν, πάντως, δεχθεί οι ΗΠΑ για παραμέληση της περιοχής και εδραίωση της κινεζικής επιρροής. Η Σέρμαν υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υπήρξαν ανέκαθεν έθνος του Ειρηνικού, για να προσθέσει ότι προτεραιότητα του προέδρου Μπάιντεν είναι η ανοικοδόμηση συμμαχιών και η αναθέρμανση σχέσεων με κράτη σε όλο τον κόσμο.

Μάχη επιρροής

Ερωτηθείσα ποια χώρα –οι ΗΠΑ ή η Κίνα– κερδίζει τη μάχη της επιρροής, η Αμερικανίδα υπουργός είπε ότι προτιμά να αποφεύγει τις μιλιταριστικές αναλογίες. «Δεν πρόκειται για μάχη. Εκτιμώ πως κάθε χώρα προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυο επαφών της, με στόχο την πρόοδο. Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, δεν απαιτούν από καμία χώρα να επιλέξει μεταξύ ημών και της Κίνας, ή μεταξύ όποιας άλλης χώρας», τόνισε η Σέρμαν.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί την τήρηση των κανόνων που υιοθετήθηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και επέτρεψαν στην Κίνα να ακμάσει. Επικριτές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής επισήμαναν, όμως, ότι η Ουάσιγκτον εκβιάζει εμμέσως μικρά νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, σε μια προσπάθεια να τα απομακρύνει από την επιρροή του Πεκίνου.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός των Νήσων του Σολομώντος απέφυγε να παραστεί σε τελετή μνήμης για τη μάχη του Γκουανταλκανάλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγκτον προκειμένου να διακόψει τις σχέσεις με το Πεκίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή