Κατασκοπεία υπέρ του Ριάντ από υπάλληλο του Twitter

Κατασκοπεία υπέρ του Ριάντ από υπάλληλο του Twitter

Εδινε τις ταυτότητες ανώνυμων επικριτών της Σ. Αραβίας που δημοσίευαν τις απόψεις τους

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ. Ενοχο έκρινε χθες ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνιας τον Λιβανεζοαμερικανό Αχμάντ Αμπουάμο, για κατασκοπεία εις βάρος Σαουδαράβων αντικαθεστωτικών και για διαβίβαση των πληροφοριών αυτών σε στενό συνεργάτη του διαδόχου του θρόνου των Σαούντ, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS). Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Αμπουάμο ενεργούσε ως πράκτορας του Ριάντ, χωρίς να έχει δηλώσει όπως όφειλε τη δραστηριότητά του αυτή.

Ο Αμπουάμο εκμεταλλεύθηκε τη θέση του στην εταιρεία του Twitter για να «αντλήσει» προσωπικά δεδομένα και να ανακαλύψει την ταυτότητα ανώνυμων επικριτών του καθεστώτος του Ριάντ.

Οι πληροφορίες αυτές επρόκειτο να διοχετευθούν στον βοηθό του MBS, Μπάντερ αλ Ασάκερ. Ο Ασάκερ προσέφερε σε αντάλλαγμα στον Αμπουάμο ρολόι αξίας 20.000 δολαρίων, ενώ κατέθεσε και 300.000 δολάρια σε τραπεζικό λογαριασμό του υπαλλήλου της Twitter στον Λίβανο.

Ο Αμπουάμο δέχθηκε τις πρώτες κρούσεις από το Ριάντ το 2014, όταν ο Ασάκερ του ζήτησε βοήθεια για την πιστοποίηση του λογαριασμού στο Twitter του διαδόχου του θρόνου.

Ενα χρόνο αργότερα, ο Αμπουάμο έλαβε το πρώτο τραπεζικό έμβασμα από τη Σαουδική Αραβία. Ο Αμπουάμο παραιτήθηκε από την εταιρεία του Twitter τον Μάιο του 2015. Η έδρα του δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της εισαγγελίας για παράταση της προσωρινής κράτησης του Αμπουάμο μέχρι την ανακοίνωση της ποινής του την ερχόμενη εβδομάδα.

Το καθεστώς του Ριάντ αφιερώνει μεγάλα μέσα για την αντιμετώπιση επικριτικών φωνών, όπως έδειξε και η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι κατ’ εντολήν του MBS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή