Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκ για τους Ρώσους από την Κριμαία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σοκ για τους Ρώσους από την Κριμαία

Σαμποτάζ από Ουκρανούς αντάρτες υπονοεί σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στη Ρωσία οι αλυσιδωτές εκρήξεις που έπληξαν την Τρίτη αεροπορική βάση της χώρας στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, εν μέσω της ουκρανικής κρίσης, από τη Ρωσική Ομοσπονδία και έκτοτε δεν είχε γνωρίσει καμία σοβαρή επίθεση ή ανατρεπτική δράση από την πλευρά των Ουκρανών.

Η Μόσχα δεν έχει διευκρινίσει ακόμη τις αιτίες των εκρήξεων, από τις οποίες ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και 13 τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αμυνας διεξάγει έρευνες, έχοντας πάντως αποκλείσει το ενδεχόμενο να δέχθηκε η ρωσική βάση πυραυλική επίθεση, ενώ διαβεβαιώνει ότι κανένα μαχητικό αεροπλάνο δεν υπέστη ζημιές.

Αντίθετα, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανακοίνωσε χθες ότι εννέα ρωσικά αεροσκάφη καταστράφηκαν από τις εκρήξεις της Τρίτης, που έστειλαν πολλούς παραθεριστές της Κριμαίας να απομακρυνθούν άρον άρον από τις παραλίες και τα καταλύματά τους, αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο. Το Κίεβο απέφυγε να αναλάβει την ευθύνη για το συμβάν, αλλά ο σύμβουλος της προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς πιθανολόγησε ότι προήλθε είτε από ουκρανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, είτε από σαμποτάζ Ουκρανών ανταρτών.

«Δεν έχουμε ευθύνη»

Βομβαρδισμούς από το κατεχόμενο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια εξαπέλυσαν οι Ρώσοι, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στη δεύτερη εκδοχή στράφηκε ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Φυσικά δεν έχουμε εμείς την ευθύνη. Οι άνθρωποι που ζουν (στην Κριμαία) υπό καθεστώς κατοχής αντιλαμβάνονται ότι η κατοχή πλησιάζει στο τέλος της», δήλωσε ο Ποντόλιακ σε τηλεοπτική εκπομπή. Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας στους ομοεθνείς του με αφορμή την προχθεσινή εξέλιξη, αναφέροντας μεταξύ άλλων σε τηλεοπτικό του μήνυμα: «Ο ρωσικός πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας και όλης της ελεύθερης Ευρώπης ξεκίνησε από την Κριμαία και πρέπει να τελειώσει στην Κριμαία, με την απελευθέρωσή της».

Σημειώνεται ότι η αεροπορική βάση όπου έλαβαν χώρα οι εκρήξεις βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από τις κοντινότερες θέσεις του ουκρανικού στρατού, απόσταση που υπερβαίνει το βεληνεκές των πυραύλων HIMARS που χορήγησαν πρόσφατα στο Κίεβο οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στρατιωτικοί αναλυτές πιθανολογούν όμως ότι θα μπορούσε να πληγεί η βάση με πυραύλους εναντίον πλοίων ή με ουκρανικά βλήματα ειδικής κατασκευής, αν και πιθανότερη θεωρείται πάντα η εκδοχή του σαμποτάζ. Ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Κριμαία, όπου βρίσκεται και ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη, θα αποτελούσε σοβαρότατο στρατηγικό και ψυχολογικό πλήγμα για τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε σειρά πυραυλικών επιθέσεων εναντίον ουκρανικών θέσεων σε διάφορα σημεία του μετώπου, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη. Στο πιο φονικό περιστατικό, τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 11 τραυματίστηκαν στην κωμόπολη Μαργκανέτς, στην απέναντι όχθη του Δνείπερου από το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που έχει καταληφθεί από τους Ρώσους. Τέλος, στη Μόσχα, οι Αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι της δημοσιογράφου Μαρίνα Οβσιάνικοβα, η οποία έγινε παγκοσμίως διάσημη τον Μάρτιο, όταν σήκωσε αντιπολεμικό πλακάτ στη διάρκεια τηλεοπτικής μετάδοσης και κρατείται με την κατηγορία ότι δυσφημεί τον στρατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT