Γαλλία: Εγιναν στάχτη 69.000 στρέμματα

Γαλλία: Εγιναν στάχτη 69.000 στρέμματα

Δασική πυρκαγιά-μαμούθ σε δάσος πεύκων και πλατανιών στη Γαλλία

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΡΝΤΟ. Γιγάντια πυρκαγιά, που ξέσπασε τον Ιούλιο για να σημειώσει ύφεση και να αναζωπυρωθεί το μεσημέρι της Τρίτης, είχε κάψει μέχρι χθες το απόγευμα 69.000 στρέμματα δάσους πεύκων και πλατανιών στον νομό της Γιρόνδης, πρωτεύουσα του οποίου είναι η πόλη του Μπορντό.

Στην κοινότητα του Οστέν, πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς μετέβησαν χθες η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν για να «χαιρετίσουν τον αγώνα των πυροσβεστών». Από τη μεριά του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επαίνεσε χθες το πρωί τη συμβολή πέντε ευρωπαϊκών κρατών (Ελλάδα, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία και Ρουμανία), τα οποία συνεισέφεραν με εξοπλισμό ή ακόμη και με προσωπικό στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς. Η Αθήνα απέστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair CL-415 για να συμμετάσχουν στην από αέρος κατάσβεση της φωτιάς. «Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε δράση!» έγραψε χθες στο Twitter ο πρόεδρος Μακρόν, με αφορμή την άφιξη των πρώτων ελληνικών πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Ενεργοποίηση μηχανισμού

Σε χθεσινό της μήνυμα στο Twitter, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι η Γαλλία έθεσε σε κίνηση τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, προμηθεύοντας τη γαλλική πυροσβεστική υπηρεσία με τέσσερα επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη, αλλά και κλιμάκιο ειδικευμένων δασοπυροσβεστών από τη Δανία.

Αρωγή στη Γαλλία από πέντε ευρωπαϊκά κράτη, με την Ελλάδα να αποστέλλει δύο αεροσκάφη Canadair.

Η νομαρχία της Γιρόνδης ανέφερε χθες ότι περισσότεροι από 1.100 πυροσβέστες είχαν αναπτυχθεί στα μέτωπα της φωτιάς, με τις υπηρεσίες να αναμένουν εναγωνίως επιπλέον ενισχύσεις. Στην κατάσβεση συμμετέχουν, εκτός από αεροσκάφη Canadair, πυροσβεστικά ελικόπτερα και μικρότερα αεροσκάφη τύπου Dash. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ισχυρός θερμός άνεμος που πνέει στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Περισσότεροι από 10.000 κάτοικοι της περιοχής είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους μέχρι χθες το μεσημέρι, ενώ το μέτωπο της φωτιάς είχε μετατοπισθεί νότια, υποχρεώνοντας τις αρχές να διακόψουν την κυκλοφορία και στις δύο κατευθύνσεις του πολυσύχναστου αυτοκινητοδρόμου Α63, που συνδέει τη Γαλλική Χώρα των Βάσκων και τα Πυρηναία με το Μπορντό, στις όχθες του Ατλαντικού. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, «υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι οι αναζωπυρώσεις στο Λαντιράς ήταν έργο εμπρηστών, αν κρίνουμε από τη διασπορά των εστιών και το γεγονός ότι η αναζωπύρωση σημειώθηκε νύχτα».

Περισσότερα από 500.000 στρέμματα δάσους έχουν καεί στη Γαλλία από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία της ESA. Η επίμονη ξηρασία που πλήττει την ευρωπαϊκή ήπειρο ευνοεί τις πυρκαγιές δασών και οδηγεί σε συρρίκνωση της σοδειάς καλαμποκιού κατά 15%, μεταξύ άλλων καλλιεργειών. Στη Γαλλία, η τροφοδοσία νερού σε εκατοντάδες μικρές κοινότητες γίνεται πλέον με βυτιοφόρα οχήματα, καθώς πηγές στερεύουν και οι ταμιευτήρες νερού αδειάζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή