Εσθονία: Αποκαθηλώνουν τα σοβιετικά μνημεία

Εσθονία: Αποκαθηλώνουν τα σοβιετικά μνημεία

Η κυβέρνηση της Εσθονίας εκτιμά ότι απειλούν την κοινωνική ειρήνη και την ενότητα των πολιτών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΑΛΙΝ. Τα σοβιετικά μνημεία στην πλειοψηφικά ρωσόφωνη εσθονική πόλη Νάρβα θα αποκαθηλώσει η κυβέρνηση της χώρας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, που επικαλέσθηκε την όξυνση των εντάσεων στην πόλη και κατηγόρησε τη Ρωσία για προσπάθεια εργαλειοποίησης της ιστορικής μνήμης με στόχο τον διχασμό της εσθονικής κοινωνίας.

Η Εσθονία είναι σήμερα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, με το Ταλίν να έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πλέον πιστούς συμμάχους της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Ποσοστό 25% του πληθυσμού της χώρας του 1,3 εκατ. είναι Ρώσοι, ενώ η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η ρωσική μειονότητα θα βρεθεί κάτω από την επιρροή της Μόσχας.

Χθες το πρωί οι δημοτικές αρχές της Νάρβα απομάκρυναν σοβιετικό άρμα μάχης Τ-34, που αποτελούσε το κεντρικό έκθεμα μνημείου για τους πεσόντες στον Μεγάλο Πατριωτικό πόλεμο, όπως το σταλινικό καθεστώς αποκαλούσε τον Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άρμα αφαιρέθηκε από το βάθρο του μέσα στη νύχτα χάρη σε γερανό του στρατού.

Ο νομός Ιντα-Βίρου στα βορειοανατολικά της χώρας, που συνορεύει με τη Ρωσία και περιλαμβάνει την πόλη Νάρβα, είναι κατά τα τρία τέταρτα ρωσόφωνος. Το 2007, ταραχές είχαν ξεσπάσει στο Ταλίν μεταξύ ρωσόφωνων νέων και της αστυνομίας, μετά την κατεδάφιση άλλου μνημείου πεσόντων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η Μόσχα είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση προσβολή στους νεκρούς του Κόκκινου Στρατού που απελευθέρωσαν τη χώρα από τον ναζιστικό ζυγό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή