ΗΠΑ: Νέα πνοή δίνει στους Δημοκρατικούς ο νόμος για το κλίμα

ΗΠΑ: Νέα πνοή δίνει στους Δημοκρατικούς ο νόμος για το κλίμα

Το ιστορικό νομοθέτημα για το κλίμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη φορολογία υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «περίοδο ουσιαστικής δράσης», μετά τις καθυστερήσεις στην προώθηση του νόμου.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το ιστορικό νομοθέτημα για το κλίμα, την υγειονομική περίθαλψη και τη φορολογία υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «περίοδο ουσιαστικής δράσης», μετά τις καθυστερήσεις στην προώθηση του νόμου.

«Με τον νόμο αυτό ο αμερικανικός λαός νίκησε και τα συμφέροντα έχασαν», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής στον Λευκό Οίκο. Ο πρόεδρος άφησε τις διακοπές του στη Βόρεια Καρολίνα –και την ασθενή με COVID-19 Πρώτη Κυρία, Τζιλ– για να μεταβεί στην πρωτεύουσα για την υπογραφή του νόμου.

Το φιλόδοξο νομοθετικό πακέτο προβλέπει την επένδυση 300 δισ. δολαρίων σε περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και στην έρευνα και ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Το κείμενο προβλέπει επίσης τη δραστική μείωση των τιμών συνταγογραφούμενων φαρμάκων και την επιβολή νέου συντελεστή εταιρικής φορολογίας, που θα ενισχύσει τις κρατικές δαπάνες και θα περιορίσει το έλλειμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, σημαντικό όπλο για την τιθάσευση του πληθωρισμού, σύμφωνα με την οικονομική ομάδα των Δημοκρατικών.

Επενδύσεις 300 δισ. δολ. για το περιβάλλον – Προβλέπει και μείωση των τιμών συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Το Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει νομοσχέδια για τις υποδομές, τις υποχρεώσεις των κατόχων όπλων, τη βιομηχανία ημιαγωγών και την ενίσχυση των επιχειρήσεων μετά την πανδημία. Το νομοσχέδιο για το κλίμα, την υγεία και τους φόρους είναι, όμως, το σημαντικότερο και αποτελεί κορωνίδα της προσπάθειας των Δημοκρατικών για εποικοδομητική συνεργασία με την αντιπολίτευση στις δύο αίθουσες της νομοθετικής εξουσίας. «Αυτή υπήρξε μία από τις πιο παραγωγικές περιόδους της ιστορίας της Γερουσίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του σώματος, Τσακ Σούμερ.

Η μεταστροφή των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι μέχρι και τον περασμένο μήνα αρνούνταν πεισματικά να εγκρίνουν το νομοσχέδιο, έδωσε νέα πνοή στους Δημοκρατικούς, ενόψει των δύσκολων επαναληπτικών εκλογών για τη Βουλή και τη Γερουσία το φθινόπωρο. Σε μία προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσουν πάνω στην υπογραφή του νομοσχεδίου, ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου ανακοίνωσαν στις αρχές της εβδομάδας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν σχεδιάζει εθνική περιοδεία με στόχο τις επαναληπτικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή