ΗΠΑ: Δεινή ήττα της μεγάλης αντιπάλου του Τραμπ

ΗΠΑ: Δεινή ήττα της μεγάλης αντιπάλου του Τραμπ

Οι προκριματικές των Ρεπουμπλικανών επιβεβαίωσαν την ισχυρή επιρροή Τραμπ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ήττα της ήταν αναμενόμενη, αλλά οι διαστάσεις της έστειλαν εκκωφαντικό πολιτικό μήνυμα, επιβεβαιώνοντας την ισχυρή επιρροή του Ντόναλντ Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς: η Λιζ Τσέινι, κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι και ορκισμένη εχθρός του Τραμπ, αποχαιρετά τη βουλευτική της έδρα, αφού αποκλείστηκε στις προκριματικές εκλογές του κόμματος στην πολιτεία Γουαϊόμινγκ με 37 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά (66%-29%) από την ανθυποψήφιά της, Χάριετ Χάγκεμαν, μια μάλλον άσημη Ρεπουμπλικανή πολιτικό, που είχε πάρει, ωστόσο, το χρίσμα από τον τέως πρόεδρο και υποστήριζε με πάθος ότι οι εκλογές του 2020 νοθεύτηκαν προς όφελος του Τζο Μπάιντεν.

Την ώρα που η Χάγκεμαν γιόρταζε τη νίκη της σε ένα ροντέο της πόλης Σαγέν, όπου κυριαρχούσαν τα καουμπόικα καπέλα, οι μπότες και τα τζιν, ο Ντόναλντ Τραμπ έστειλε το δικό του μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η Λιζ Τσέινι θα έπρεπε να ντρέπεται για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε, για τον φαρισαϊσμό και τη μοχθηρία της απέναντι σε άλλους. Τώρα μπορεί να αποσυρθεί στα βάθη της πολιτικής λήθης όπου, είμαι βέβαιος, θα αισθάνεται πολύ ευτυχέστερη από όσο είναι απόψε».

Ωστόσο η 56χρονη Τσέινι, μία από τους 10 Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Τραμπ και είναι μέχρι σήμερα συμπρόεδρος της επιτροπής της Βουλής που ερευνά τα πρωτοφανή έκτροπα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο, δεν φαίνεται ότι εννοεί να αποσυρθεί στην «πολιτική λήθη». Μιλώντας την επαύριον της ήττας της στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC δεσμεύθηκε ότι θα κάνει «οτιδήποτε χρειάζεται για να μείνει ο Ντόναλντ Τραμπ μακριά από το Οβάλ Γραφείο» του Λευκού Οίκου. Απαντώντας στο ερώτημα εάν θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της χώρας στις εκλογές του 2024, δήλωσε: «Είναι κάτι που το σκέφτομαι και θα λάβω την απόφασή μου μέσα στους ερχόμενους μήνες».

Αποστάσεις από τον τέως πρόεδρο έλαβε ο Μάικ Πενς, ζητώντας να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του FBI.

Παρηγοριά η Μερκόφσκι

Από τους 10 Ρεπουμπλικανούς που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, μόνον ένας, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρίσκεται στην επόμενη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Παρηγοριά για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Τραμπ ήταν το γεγονός ότι μια άλλη εχθρός του, η οποία ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του, η γερουσιαστής Αλάσκας Λίζα Μερκόφσκι, πήρε το εισιτήριο για τις εκλογές του Νοεμβρίου, όπου θα ανταγωνιστεί την επίσης Ρεπουμπλικανή Κέλι Τσιμπάκα. Στο μεταξύ, ο τέως αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος, όπως και ο Τραμπ, είναι πιθανό να διεκδικήσει την προεδρία στις εκλογές του 2024, άσκησε μεν κριτική στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την πρόσφατη έρευνα του FBI στην οικία του τέως προέδρου, κάλεσε ωστόσο τους Ρεπουμπλικανούς να αποφεύγουν επιθέσεις κατά της ομοσπονδιακής αστυνομίας, παίρνοντας αποστάσεις από τον τέως πρόεδρο. «Είμαστε το κόμμα του νόμου και της τάξης και αυτές οι επιθέσεις στο FBI πρέπει να σταματήσουν», επισήμανε ο Πενς στη διάρκεια ομιλίας του στο Νιου Χαμσάιρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή