«Όχι» Βρετανού διπλωμάτη σε μεταγωγές στη Ρουάντα

«Όχι» Βρετανού διπλωμάτη σε μεταγωγές στη Ρουάντα

Ενστάσεις για την πολιτική της κυβέρνησης του Λονδίνου που προβλέπει τη μεταγωγή αιτούντων άσυλο σε δομές κράτησης στη Ρουάντα της κεντρικής Αφρικής εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενστάσεις για την πολιτική της κυβέρνησης του Λονδίνου που προβλέπει τη μεταγωγή αιτούντων άσυλο σε δομές κράτησης στη Ρουάντα της κεντρικής Αφρικής εξέφρασε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών, μνημονεύοντας περιστατικά παρακολούθησης από κρατικές υπηρεσίες, έκνομης κράτησης, βασανισμού και δολοφονιών από την κυβέρνηση του Κιγκάλι.

Η κυβέρνηση ζήτησε και έλαβε από τη Δικαιοσύνη ειδική εξαίρεση προκειμένου να μη δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις συνθήκες κράτησης στη Ρουάντα. Επιθεωρητές του υπουργείου, που επισκέφθηκαν τους χώρους φιλοξενίας αιτούντων άσυλο, φέρονται να κατέθεσαν τις διαφωνίες τους για τις μεθόδους που εφαρμόζει το καθεστώς Καγκάμε στη Ρουάντα. Εφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου να σφραγίσει το πόρισμα των επιθεωρητών κατέθεσαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων μεταναστών, καθώς και ορισμένοι αιτούντες άσυλο.

Σε έγγραφο που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, ο Βρετανός επιτετραμμένος στη Ρουάντα περιγράφει ως εξής την κατάσταση στη χώρα: «Ο κρατικός έλεγχος είναι ασφυκτικός, όπως και η ασφάλεια και οι μέθοδοι παρακολούθησης ακόμη και των νοικοκυριών. Κάθε πολιτική διαφωνία είναι απαγορευμένη».

Τι αναφέρει σε έγγραφο προς τον Τζόνσον το 2021 για την πολιτική ασύλου.

Στρατολόγηση προσφύγων

Στο έγγραφό του, που χρονολογείται από τον Μάρτιο του 2021, ο Βρετανός διπλωμάτης καλεί τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να μην υπογράψει συμφωνία με το καθεστώς της Ρουάντας, αναφέροντας ότι το Κιγκάλι κατηγορείται μεταξύ άλλων για τη στρατολόγηση προσφύγων ως μισθοφόρων για επικίνδυνες ένοπλες μυστικές αποστολές σε γειτονικές χώρες, όπως το Κονγκό, το Μπουρούντι, η Τανζανία και η Ουγκάντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή