Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθαίρεση του διοικητή του ρωσικού στόλου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καθαίρεση του διοικητή του ρωσικού στόλου

Να «αποσυναρμολογήσει» τη γέφυρα του Κερτς, που κτίστηκε με μεγάλα έξοδα από τη Μόσχα για να συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, απείλησε χθες το Κίεβο

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Να «αποσυναρμολογήσει» τη γέφυρα του Κερτς, που κτίστηκε με μεγάλα έξοδα από τη Μόσχα για να συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία, απείλησε χθες το Κίεβο. «Η γέφυρα αυτή είναι παράνομη. Η Ουκρανία ουδέποτε χορήγησε άδεια κατασκευής. Βλάπτει το οικοσύστημα της χερσονήσου και πρέπει να αποσυναρμολογηθεί. Δεν μας ενδιαφέρει ο τρόπος, εθελοντικά ή αλλιώς», είπε ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ. Τη γέφυρα, μήκους 19 χλμ., είχε εγκαινιάσει το 2018 ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν.

Στο μεταξύ, νέο διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας διόρισε χθες ο Ρώσος πρόεδρος. Η παύση του προηγούμενου διοικητή, Ιγκόρ Οσίποφ, σηματοδοτεί την απομάκρυνση του πλέον υψηλόβαθμου αξιωματούχου του ρωσικού στρατού στους έξι μήνες επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Ο νέος αρχηγός του στόλου, με έδρα τη Σεβαστούπολη, είναι ο Βίκτορ Σοκόλοφ.

Ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και δημόσιες ταπεινώσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

«Είναι παράνομη και πρέπει να αποσυναρμολογηθεί», λέει η Ουκρανία για τη γέφυρα του Κερτς, που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία.

Τον Απρίλιο, ουκρανικοί πύραυλοι Neptune έπληξαν τη ναυαρχίδα του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό «Μοσκβά», προκαλώντας τη βύθισή του.

Την περασμένη εβδομάδα το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σάκι, στη νοτιοδυτική Κριμαία, κοντά στο αρχηγείο στόλου στη Σεβαστούπολη, υπέστη σοβαρές ζημιές από σειρά εκρήξεων που κατέστρεψαν οκτώ πολεμικά αεροπλάνα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες. Την Τρίτη, έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών στα βόρεια της χερσονήσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή