Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Νέες συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Ναμπλούς

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 18χρονο Παλαιστίνιο στην πόλη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν λίγο πριν από το χάραμα. Αλλοι τρεις Παλαιστίνιοι δέχθηκαν ισραηλινές σφαίρες, ενώ περισσότεροι από 30 ομοεθνείς τους τραυματίστηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέλινο.

Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν δύναμη του ισραηλινού στρατού μπήκε στη Ναμπλούς, συνοδεύοντας Εβραίους προσκυνητές που κατευθύνονταν προς τον τάφο του Ιωσήφ, σημείο λατρείας του ιουδαϊσμού, που έχει πυροδοτήσει αρκετές συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Οι ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ο 18χρονος Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του ήταν ένοπλος και πυροβολούσε εναντίον των στρατιωτών, κάτι που οι Παλαιστίνιοι αρνούνται.

Στο μεταξύ, ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στα γραφεία επτά παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων, στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις της Δυτικής Οχθης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, οι στρατιώτες κατάσχεσαν υπολογιστές και άλλον εξοπλισμό από τα γραφεία προτού τα σφραγίσουν, στο πλαίσιο απόφασης της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία χαρακτήρισε έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις «τρομοκρατικές», χωρίς πειστήρια. Μεταξύ αυτών των οργανώσεων περιλαμβάνεται η Αλ Χακ, που απολαύει διεθνούς εκτίμησης και αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων που κρατούνται είτε από το Ισραήλ είτε από παλαιστινιακές αρχές. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένι Γκαντζ ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για οργανώσεις-βιτρίνα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, η οποία διαθέτει και ένοπλο βραχίονα. Η Ε.Ε. δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις του Ισραήλ για τις εν λόγω οργανώσεις ελλείψει στοιχείων και εννέα χώρες-μέλη της δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή