Στο έλεος της βροχής το Πακιστάν

Στο έλεος της βροχής το Πακιστάν

Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει 649 θανάτους και ανυπολόγιστες καταστροφές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταιγιστικές βροχοπτώσεις που πλήττουν ανελέητα το Πακιστάν τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει τον θάνατο 649 ανθρώπων –ανάμεσά τους 238 παιδιά– και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 1.000. Χιλιάδες είναι εκείνοι που έχουν χάσει όχι μόνο τα σπίτια τους, αλλά κάθε περιουσιακό τους στοιχείο, σε ολόκληρη τη χώρα. Από τις βροχές, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις επηρεάσθηκαν, επίσης, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.

Από τα μέσα Ιουνίου έως σήμερα η χώρα δέχθηκε το 60% του συνολικού όγκου ύδατος που προβλέπεται για ολόκληρη την περίοδο του μουσώνων, ενώ τα καιρικά φαινόμενα δεν αναμενόταν να παρουσιάσουν ύφεση πριν από σήμερα, Παρασκευή.

Στο Καράτσι, από τον περασμένο μήνα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών 40 άνθρωποι. Ο βαρύτερος απολογισμός, όμως, καταγράφεται στη μεγαλύτερη και φτωχότερη επαρχία της χώρας, το Μπαλουχιστάν, που βιώνει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών. Στη συγκεκριμένη επαρχία σκοτώθηκαν από τη θεομηνία τουλάχιστον 200 άτομα.

Σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων του Μπαλουχιστάν, τις τελευταίες εβδομάδες έπεσε κατά 305% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο της εποχής. Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, ανυπολόγιστες είναι και οι υλικές ζημιές, καθώς έχουν καταστραφεί 570 σχολεία, αμέτρητες κατοικίες και γέφυρες. Ηδη, καταγράφονται κρούσματα χολέρας.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι μπορεί για τη μετεγκατάσταση των πλημμυροπαθών και την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ ο κυβερνήτης της επαρχίας Κουντούς Μπεζίνγιο απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ωστόσο, ο βουλευτής, πρώην κυβερνήτης της επαρχίας, Τζαμ Καμάλ, κατήγγειλε την κυβέρνηση λέγοντας ότι εγκατέλειψε τους πολίτες στο έλεος των καιρικών φαινομένων χωρίς καμία πρόνοια ή αρωγή για τους πλημμυροπαθείς. «Δεν υπήρχε καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, παρότι η μετεωρολογική υπηρεσία είχε σημάνει επανειλημμένως συναγερμό. Οι τοπικές αρχές απέτυχαν οικτρά και αν δεν υπήρχαν εθελοντές να βοηθήσουν τον κόσμο, θα είχαμε ακόμη περισσότερους θανάτους από πείνα». Προκειμένου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, τα μέλη της τοπικής κυβέρνησης αποφάσισαν να δωρίσουν τους μηνιαίους μισθούς τους στα προγράμματα ανακούφισης των πλημμυροπαθών.

Την αρωγή της προς το δοκιμαζόμενο Πακιστάν, τέλος, εξέφρασε την Τετάρτη η Ουάσιγκτον, αναγνωρίζοντας την ολοκληρωτική καταστροφή και τις εκατοντάδες των θυμάτων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δεσμεύθηκε, πέραν της άμεσης οικονομικής βοήθειας, να διαθέσει ένα εκατ. δολάρια στο Ισλαμαμπάντ για την αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές και την περαιτέρω θωράκιση της χώρας στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή