ΗΠΑ: Προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρέσβη για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

ΗΠΑ: Προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρέσβη για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία «να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία», ανέφερε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον Ανατόλι Αντόνοφ κατά της κλιμάκωσης του πολέμου που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία και ζήτησαν από τη Ρωσία να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης ή κοντά σε αυτό κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αντόνοφ ήρθε στο υπουργείο στις 18 Αυγούστου και οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία «να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας ή κοντά σε αυτές και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια στην Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση του που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Αυτοσυγκράτηση» ζητούν οι δυτικές δυνάμεις

Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, ζήτησαν χθες Κυριακή να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια.

Οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ζήτησαν επίσης να σταλεί «γρήγορα» επί τόπου μια ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Σολτς.

Οι μάχες που ξανάρχισαν γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να επιρρίπτουν η μία την ευθύνη στην άλλη, εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή, χειρότερη από εκείνη του Τσερνόμπιλ.

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δέχτηκε να γίνει επιθεώρηση στον σταθμό από τον IAEA.

Κατά τις χθεσινές επαφές τους, οι τέσσερις Δυτικοί ηγέτες «συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία για να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT