Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Πορτογαλία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Πορτογαλία

Περισσότερες από δέκα εστίες πυρκαγιάς κατέγραψαν χθες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας, που πλήττεται από το τρίτο κατά σειρά κύμα καύσωνα από τις αρχές Ιουλίου. Τη χώρα έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η κυβέρνηση, με περισσότερους από 1.800 πυροσβέστες να έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα των πυρκαγιών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ. Περισσότερες από δέκα εστίες πυρκαγιάς κατέγραψαν χθες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της Πορτογαλίας, που πλήττεται από το τρίτο κατά σειρά κύμα καύσωνα από τις αρχές Ιουλίου. Τη χώρα έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η κυβέρνηση, με περισσότερους από 1.800 πυροσβέστες να έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα των πυρκαγιών. Τη βοήθειά της πρόσφερε και η Ελλάδα, αποστέλλοντας στην Πορτογαλία δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη για την αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής.

Η πιο σημαντική πυρκαγιά έπληξε την περιοχή της Βίλα Ρεάλ, στο βόρειο άκρο της Πορτογαλίας, με τις φλόγες να καίνε δύσβατη ορεινή περιοχή. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που έχει επιβληθεί από την Κυριακή το βράδυ, περιορίζει την πρόσβαση στα δάση και απαγορεύει τη χρήση γεωργικών μηχανημάτων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων όπου πρόκειται να χρησιμοποιηθούν πυροτεχνήματα.

Περισσότεροι από 1.800 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στα μέτωπα των πυρκαγιών – Τουλάχιστον 43 οι νεκροί στην Αλγερία.

Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας ξεπέρασε χθες τους 40 βαθμούς Κελσίου, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να προβλέπει ότι και η σημερινή ημέρα θα είναι εξίσου θερμή. Η Πορτογαλία, που αντιμετωπίζει φέτος πρωτοφανή ξηρασία, κατέγραψε το 2022 τον θερμότερο Ιούλιο των τελευταίων 100 ετών. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, περισσότερα από 940.000 στρέμματα έχουν κατακαεί. Το 2017 οι πυρκαγιές στην Πορτογαλία είχαν προκαλέσει τον θάνατο 100 και πλέον ανθρώπων. Η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό Σέρα ντε Εστρέλα, στα βόρεια της χώρας, έκαψε περισσότερα από 250.000 στρέμματα τις τελευταίες εβδομάδες, προτού οριοθετηθεί, την περασμένη Τετάρτη.

Στην Αλγερία, τουλάχιστον 43 ήταν τα θύματα των πυρκαγιών που έπληξαν την τελευταία εβδομάδα τα ΒΑ της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η αλγερινή χωροφυλακή ανέφερε ότι «η διαδικασία αναγνώρισης σορών συνεχίζεται» στις πληγείσες περιοχές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο φόρος αίματος θα αυξηθεί σημαντικά. Η χωροφυλακή ανακοίνωσε τη σύλληψη 13 υπόπτων για εμπρησμό, ενώ η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανέφερε ότι 31 εστίες πυρκαγιάς κατασβέσθηκαν χθες σε διάφορα σημεία της χώρας.

Πηγή: REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή